Je betaalt een deel zelf

Er zijn zorgkosten waarvan wij een deel betalen, maar waar je zelf ook een deel van betaalt. Er zijn dan 3 mogelijkheden: je eigen risico, een maximale vergoeding of je eigen bijdrage.

Eigen risico

Het eerste stukje aan zorgkosten uit je basisverzekering betaal je zelf. Daarna betalen wij de rest. Dit noemen we het eigen risico. Net als bij een autoverzekering. Dit helpt ervoor te zorgen dat we niet te snel naar de dokter gaan, voor dingen die eigenlijk niet nodig zijn. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het eigen risico. En wat de uitzonderingen zijn waarvoor je nooit eigen risico betaalt.

Lees meer over eigen risico

Maximale vergoeding

Voor sommige zorgkosten betalen wij alleen het 1e deel. Daarna betaal je de zorgkosten zelf. Je hebt dan te maken met een maximale vergoeding. Hoe groot dat eerste deel is, hangt af van je verzekering. Vooral bij aanvullende verzekeringen is er vaak een maximale vergoeding.

Bekijk maximale vergoeding

Eigen bijdrage

Wat je zelf betaalt is bijvoorbeeld een vast percentage of een bedrag per behandeling. Dit deel noemen we de eigen bijdrage. Het maakt niet uit of het een klein of groot bedrag is; jij betaalt een deel en wij betalen een deel.

Het kan ook gebeuren dat je zorgverlener geen afspraken heeft met ons. We noemen dat dan niet-gecontracteerde zorg. In dat geval betalen wij een deel en betaal je ook meestal zelf een deel.

Lees meer over eigen bijdrage