Zo zorg je dat je in stressvolle periodes ook gezond blijft

01-04-2019
3 minuten leestijd

In tijden van drukte en stress schieten gezonde gewoontes zoals voor jezelf koken en sporten er vaak als eerste bij in. Zonde, want tijdens stressvolle periodes is het risico groter dat je gezondheid eronder lijdt. Met deze tips zorg je dat je in stressvolle periodes vasthoudt aan gezonde gewoontes.

medewerker op kantoor met racefiets

Je hebt net een grote spoedklus aangenomen als twee collega’s zich ineens ziekmelden. Om je deadline te halen moeten alle zeilen worden bijgezet. De dagen hebben te weinig uren en je voert een race tegen de klok. Waar haal je de tijd vandaan om te koken, laat staan om te sporten? Om alles af te krijgen werk je tot ’s avonds laat door en na een paar uurtjes slaap zit je ’s ochtends weer vroeg achter je computer.

Wanneer we in tijdnood komen door stress op werk is het heel verleidelijk om over te schakelen op magnetronmaaltijden, tot diep in de nacht door te werken en de sportschool links te laten liggen. ‘Veel mensen gaan als ze stress hebben op de automatische piloot,’ zegt coach en adviseur Regi Melcherts. ‘Ze denken dat ze het beste even kunnen doorzetten totdat de ergste stress voorbij is.’

Maar alle andere facetten van je leven verwaarlozen om ervoor te zorgen dat het op het werk goed gaat, is niet verstandig. Zeker niet wanneer de stress steeds langer aanhoudt. Melcherts: ‘Er is niets mis met hard werken, maar dan moet je daarna ook weer voldoende tijd nemen om op te laden. Als je dat niet doet, wordt je accu steeds leger en met een lege accu kun je niets voor anderen betekenen.’

Dat klinkt natuurlijk heel aannemelijk, maar als je tot over je oren in het werk zit, is goed voor jezelf zorgen makkelijker gezegd dan gedaan. Vier tips om ook in stressvolle periodes gezond te leven.

#1. Stel prioriteiten

Volgens Melcherts is goed voor jezelf zorgen een kwestie van keuzes maken. ‘Spreek met jezelf af dat je elke dag om half zes naar huis gaat of het werk nu af is of niet,’ zegt hij. En nee, dat is niet onverantwoord. Integendeel zelfs. ‘Collega’s moeten op je kunnen rekenen. Als jij het straks echt niet meer aankan, hebben ze pas echt een probleem.’

#2. Bewaak je grenzen

Op zich een goed idee om op tijd naar huis te gaan. Maar wat zeg je tegen die collega of klant die ineens met een spoedverzoek komt? Gewoon, dat je het op een ander moment doet. ‘De meeste dingen kunnen best even wachten,’ aldus Melcherts. Vind je het moeilijk om je grenzen te bewaken? Oefen dan eerst op een collega met wie je goed op kunt schieten.

#3. Neem pauzes, maar blijf weg van je telefoon.

Wanneer we druk zijn, hebben we de neiging pauzes op het werk over te slaan. Psycholoog en burn-out coach Fleur Brunninkhuis raadt daarom aan die pauzes in te plannen en ze vervolgens ook echt te nemen. ‘Je denkt misschien dat je hierdoor tijd verliest, maar dat is niet zo,’ zegt ze. ‘Door even op te laden, ben je daarna namelijk weer extra productief.’ De tien minuten die je gepauzeerd hebt, haal je dus zo weer in. Tenminste, als je tijdens je pauze niet op je telefoon gaat zitten. ‘Dan krijg je weer allerlei prikkels binnen en daar rust je niet van uit.’ Hetzelfde geldt voor andere ontspanningsmomenten. Als we die vastgeplakt aan onze telefoon doorbrengen is de kwaliteit hiervan niet optimaal. Juist als je het druk hebt, is het daarom goed wél te sporten. ‘Terwijl je sport krijg je niet allerlei digitale prikkels binnen. Dat is dus een ideaal moment om je hoofd helemaal leeg te maken en weer op te laden.’

#4. Kook zelf en vries maaltijden in

Een pizza bestellen of zelf koken? Na een lange dag werken is het verleidelijk om voor dat eerste te kiezen. Maar voedzaam eten is cruciaal voor ons functioneren. ‘Het is de brandstof waardoor we productief kunnen zijn,’ zegt Brunninkhuis. Vergeet bovendien niet dat koken juist ook een moment van ontspanning kan zijn. ‘Tijdens het koken, focus je maar op één ding en dat werkt heel rustgevend.’ Een lekker muziekje erbij en het is helemaal niet zo vervelend om in de keuken te staan. Heb je hier niet elke dag tijd voor? Maak dan in één keer heel veel en vries een paar porties in.

MT worklife

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

Logo van MT Work/Life

MT

Volg ons op:

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn