Waar staat SPF voor?

We zien het allemaal in de winkel: gekleurde flessen zonnebrandcrème met allerlei letters en nummers erop: SPF 15, 30 of 50. Daarnaast is er ook nog eens verschil in zonnebrandcrème voor UVA- en UVB-stralen. Het is dan ook heel normaal dat je niet goed weet welke zonnebrandcrème je moet kiezen. Waar staat SPF voor? Voor dit artikel spreken we met dermatoloog Dr. Daniel Kadouch. Hij legt uit waar de afkorting SPF en de getallen voor staan, wat het verschil is tussen UVA en UVB-stralingen en hoe lang je in de zon kan blijven met deze beschermingsfactor. Wel zo handig!

Hier staat de afkorting SPF voor

De afkorting SPF staat voor ‘Sun Protection Factor’, oftewel zonbeschermingsfactor. In de volksmond noemen we dit ook wel gewoon Factor. “Mag ik van jou de Factor 50?” De SPF-waarde geeft aan in hoeverre een zonnebrandcrème je huid beschermt tegen UVB-stralen.  

Let op, dit is alleen tegen de UVB-stralen en niet tegen UVA-stralen. De SPF-waarde geeft aan hoeveel straling het blokkeert. Hierbij zeggen we: hoe hoger de SPF, hoe meer UVB-stralen worden geblokkeerd:

  • SPF 15: blokkeert 93% van de UVB-stralen
  • SPF 30: blokkeert 97% van de UVB-stralen
  • SPF 50: blokkeert 98% van de UVB-stralen 

Zonnebrandcrème voor UVA en UVB straling?

Er is een groot verschil tussen de UVA en UVB straling. Allebei de stralingen hebben een ander effect op je huid. Om er zeker van te zijn dat je je goed beschermt tegen beide stralingen, is het verstandig om te kiezen voor een 'breedspectrum' zonnebrandcrème. Dit betekent dat de zonnebrandcrème voor zowel UVA- als UVB straling beschermt. Je herkent dit aan de letters die staan op de verpakking.  

Waar staat het getal bij SPF voor?

Zoals je hierboven al kon lezen, geeft de SPF waarde aan hoeveel UVB-stralingen de zonnebrandcrème blokkeert. Maar wist je ook al dat de SPF-waarde aangeeft hoeveel langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden, in vergelijking met het niet gebruiken van zonnebrandcrème?

Dermatoloog Dr. Daniel Kadouch deelt: “Een voorbeeld: Als je 10 minuten in de zon kunt blijven zonder te verbranden, vermenigvuldigt een zonnebrandcrème met factor 30 deze tijd met 30. Hierdoor kan je nu dus tot 300 minuten in de zon blijven zonder te verbranden. Bij SPF 50 is dit zelfs 500 minuten. In de praktijk weten we alleen dat mensen te dun smeren en dat het er toch een beetje van af kan gaan. Vandaar dat we eigenlijk als vuistregel afspreken, herhaal het smeren gewoon iedere twee uur, dan ben je zeker dat je goed zit.”

Let wel op, want hoe lang je werkelijk in de zon kunt blijven hangt af van  verschillende zaken, zoals de hoeveelheid zonnebrandcrème die je aanbrengt, hoe vaak en veel je zwemt of zweet en jouw huidtype. Lees hier meer over hoe vaak je zonnebrandcrème moet smeren.

Wat is de hoogste SPF?

De hoogste SPF die op dit moment officieel verkrijgbaar is in Nederland als zonnebrandcrème is de SPF 50 factor. Dit betekent dat deze zonnebrandcrème 98% van de UVB-straling blokkeert. Echter, SPF 50+ zonnebrandcrèmes bestaan ook. Deze crèmes bieden in theorie nog iets meer bescherming, maar het verschil met SPF 50 is erg klein (minder dan 1%). Bovendien is er volgens de Europese wetgeving geen hogere SPF-classificatie mogelijk.  

Is SPF hetzelfde als zonnebrandcrème?

Nee, SPF is niet hetzelfde als zonnebrandcrème. Beide zijn wel met elkaar verbonden, want SPF is een onderdeel van zonnebrandcrème. De SPF zorgt ervoor dat je huid wordt beschermd tegen de UVB-straling en dus ook tegen verbranding van de huid. De SPF zorgt dus niet voor de bescherming tegen UVA-straling.

Smeer je in bij de Zilveren Kruis smeerpalen

Weren, kleren en smeren: dat zijn 3 manieren om je te beschermen tegen de zon. Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Wel zo makkelijk, zeker als je zonnebrandcrème vergeten bent. Ze staan aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Check of er ook een smeerpaal bij jou in de buurt is.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.


Daniel Kadouch

Daniel Kadouch

Dermatoloog