Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed? Feiten over houdbaarheid van zonnebrand

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd wanneer je de zonnebrandcrème weer eens uit de kast pakt: is deze zonnebrandcrème nog wel goed? We weten allemaal dat insmeren belangrijk is tijdens de zonnige dagen, maar weten we dan ook hoe we kunnen herkennen of de zonnebrandcrème nog wel goed is? Dat is wel zo handig. In dit artikel beantwoorden we hoe lang je die tube of fles zonnebrandcrème eigenlijk kunt bewaren en of de zonnebrandcrème na een jaar nog goed is. En hoe zit het met geopende en ongeopende zonnebrandcrème? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de houdbaarheid van zonnebrandcrème.
""

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Wanneer je kijkt naar de houdbaarheid van zonnebrandcrème, kan je naar een aantal dingen kijken. Of de zonnebrandcrème nog goed is, hangt af van 3 dingen:

1. De vervaldatum:

De meeste zonnebrandcrèmes hebben een vervaldatum op de verpakking staan voor wanneer de zonnebrandcrème niet meer goed is. Deze datum geeft aan tot hoe lang de zonnebrandcrème echt goed beschermt.

2. Of de zonnebrandcrème geopend is:

Zonnebrandcrème die geopend is, bederft sneller dan een ongeopende tube of fles.

3. Hoe de zonnebrandcrème is bewaard:

Bewaar zonnebrandcrème altijd op een koele, donkere plaats. Leg de crème nooit in direct zonlicht, warmte en vocht. Let hier dus ook goed op wanneer je aan het zonnen bent, bijvoorbeeld op het strand, dat je de zonnebrandcrème niet in de volle zon legt, maar altijd in de schaduw, onder je handdoek of in de koelbox.

Is zonnebrandcrème na een jaar nog goed?

Of zonnebrandcrème na een jaar nog goed is, hangt af van of de crème geopend is geweest of niet. Bij ongeopende zonnebrandcrème is het makkelijk. Als de vervaldatum op de verpakking nog niet voorbij is, is de crème waarschijnlijk nog goed.

Bij geopende zonnebrandcrème is het wat lastiger om te beoordelen. Nadat de crème geopend is, is na een jaar de crème waarschijnlijk niet meer goed. De bescherming kan minder zijn en de crème kan een andere geur of textuur hebben.

Twijfel je of de zonnebrandcrème nog goed is? Gooi de crème dan liever weg en koop een nieuwe tube of fles. Je insmeren terwijl je eigenlijk niet beschermd bent is een risico op verbranden .

Hoe lang blijft geopende zonnebrandcrème goed?

Geopende zonnebrandcrème blijft 12 maanden goed. Dit hangt af van hoe de zonnebrandcrème bewaard is. Bewaar de crème altijd op een koele, donkere plaats en sluit de tube of fles goed af na het gebruiken. Tot slot, bewaar de zonnebrandcrème het liefst niet in de badkamer, waar het vochtig en warm kan zijn.

Hoe lang blijft ongeopende zonnebrandcrème goed?

Ongeopende zonnebrandcrème is meestal 3 jaar houdbaar na de productiedatum. Dit staat op de verpakking vermeld. Controleer altijd de vervaldatum voordat je de zonnebrandcrème gebruikt, want het kan natuurlijk zo zijn dat je de zonnebrandcrème veel later koopt dan de crème geproduceerd is.

Smeren tegen huidkanker

Wist je dat huidkanker in Nederland de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker is? Het treft 1 op de 5 Nederlanders. Hoe vaker iemand verbrandt door de zon, hoe meer kans op huidkanker. Je kunt dit in veel gevallen voorkomen door je goed te beschermen tegen de zon. Onder andere door je in te smeren met zonnebrandcrème die we gratis aanbieden bij meer dan 120 smeerpalen in Nederland. Of bestel een shotje zonnebrandcrème op het terras. Wil je meer weten? Ga naar zk.nl/zon

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Waarom is zonnebrand zo duur?

De hoge prijs van de zonnebrandcrème kan er namelijk voor zorgen dat mensen met een lager budget geen zonnebrandcrème kunnen kopen.
""

Is zonnebrandcrème goed of slecht voor je huid?

In dit artikel bespreken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch of zonnebrandcrème goed of slecht is voor je huid.