Elke dag zonnebrandcrème smeren? Dermatoloog legt uit

We horen steeds vaker dat het belangrijk is om jezelf te beschermen tegen de straling van de zon. UV-straling uit zonlicht kan namelijk leiden tot verbranding, rimpels, pigmentvlekken en zelfs huidkanker. Nu 1 op de 5 mensen in Nederland huidkanker krijgt, is het toch fijn om te weten of je je echt elke dag moet insmeren. Om deze vragen te beantwoorden spraken we met Drs. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis. Zij vertelt ons meer over hoe vaak we zonnebrandcrème moeten smeren of het ook moet als de zon niet fel schijnt, in de winter of als je alleen maar binnen blijft.
""

Moet je elke dag zonnebrandcrème smeren? Feiten op een rij

Of je je elke dag moet insmeren met zonnebrandcrème, heeft te maken met de sterkte van de zon. Het is belangrijk om je te beschermen tegen de zon bij een zonsterkte die hoger is dan UV-index 3. Dit betekent dat je je kan beschermen door: weren, kleren, smeren.

Het maakt dan niet uit of de zon schijnt. De straling van de zon kan namelijk ook door de wolken heen komen. Wanneer de UV-index lager is dan 3, bijvoorbeeld op dagen in de winter of later in de avond, hoef je je dus niet in te smeren. Houd daarom altijd de UV-index in de gaten. Dermatoloog Drs. Leenarts vertelt: "Ik raad aan om te kiezen voor een dagcrème met SPF erin. Dan heb je meteen 2-in-1 en ben je in ieder geval de eerste uren van de dag beschermd. Het is daarna wel belangrijk om gedurende de dag bij te smeren met zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je altijd een crème in je tas hebt zitten.”

Weren, kleren, smeren

Je insmeren met zonnebrandcrème is één van de drie manieren om je huid te beschermen tegen de zon:

  • Met ‘weren’ bedoelen we dat je de zon uit de weg gaat wanneer deze op zijn sterkst is. Vaak is dit in de piekuren tussen 12.00 en 15.00 uur, maar op sommige dagen is het ook al mogelijk dat de zon sterk is in de ochtend of late middag.
  • Met ‘kleren’ bedoelen we dat het verstandig is om je huid te beschermen door het dragen van beschermende kleding. Dit kan het dragen van lange mouwen en pijpen betekenen, maar bijvoorbeeld ook UV-werende kleding of het dragen van een pet, hoed en zonnebril.
  • Met ‘smeren’ bedoelen we dat het verstandig is om je onbeschermde huid goed in te smeren met zonnebrandcrème. Minimaal SPF 30. Smeer ruim en elke 2 uur.

Moet je ook zonnebrandcrème in de winter smeren?

Hoeveel UV-straling van de zon afkomt, verschilt gedurende de dag en zelfs gedurende het jaar. In de zomer is de straling het sterkst, maar dat betekent niet dat je in de wintermaanden geen risico loopt op zonneschade.

Houd de UV-index op je weer-app goed in te gaten. Hier kan je vaak goed zien welke UV-index het voor die dag is. Bij een UV-index hoger dan 3 is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Dit kan dus zelfs in de winter voorkomen. Daarnaast weerspiegelt sneeuw en ijs ook UV-straling, waardoor je zelfs op de koudste dagen of op wintersportvakantie extra goed moet oppassen.

Waarom is zonnebrandcrème elke dag smeren belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om elke dag zonnebrandcrème te smeren. Hiermee voorkom je verbranding en daardoor verklein je de kans op huidkanker.

Elke dag smeren zorgt ervoor dat het in onze dagelijkse gewoonte komt. Drs. Leenarts: “Mensen weten dat ze moeten smeren als ze naar het zwembad of het strand gaan, maar vergeten het als ze gewoon buiten zijn: fietsen, tuinieren, wandelen of op het terras. Ben je echt een buitenmens? Zorg er dan voor dat je elke dag smeert.”

Samen tegen huidkanker

Samen kunnen we ons beschermen tegen huidkanker. 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker . Zilveren Kruis wil mensen daarom helpen om hun huid beter te beschermen tegen de zon. Kies een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en breng deze ruim en gelijkmatig aan op je huid.

Meer bewustwording over het belang van smeren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen de zon, zorgt ervoor dat we deze groei stoppen. Hier vind je meer informatie over hoe je je kunt beschermen tegen de zon. Van tips over het kiezen van de juiste zonnebrandcrème tot handige weetjes over UV-straling.

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Hoe lang werkt SPF in je dagcrème?

SPF in je dagcrème is een handige manier om de dag goed beschermd te beginnen! Maar hoe lang werkt die SPF nu eigenlijk? En hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?
""

Breng je zonnebrandcrème voor of na je dagcrème aan?

Weet jij hoe het zit met smeren als je al voorgebruind bent? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon.