Eerst dagcrème of eerst zonnebrand? Tips over zonnebrandcrème in skincare

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het is dus extra belangrijk om deze goed te verzorgen! Je huid op elke dag goed verzorgen, ook wel ‘een goede skincare routine’ genoemd, is belangrijk voor een gezonde en stralende huid. Zonnebrandcrème is hier een niet te vergeten stap in. Maar in welke volgorde breng je je producten nu aan? Is het eerst dagcrème of toch eerst de zonnebrandcrème? En wat doe je met make-up? In dit artikel stelden we deze vragen aan Drs. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis. Zij geeft antwoorden op alle vragen over het gebruik van zonnebrandcrème in je skincare routine en deelt handige tips voor hoe je SPF over je make-up kan aanbrengen.
""

Wanneer gebruik je zonnebrandcrème?

Het is belangrijk om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken, wanneer de zon een sterkte heeft van UV-index 3 of hoger. Dit kan dus zelfs op bewolkte dagen en in de winter. De zonnestralen kunnen namelijk door wolken heen dringen en ook in de wintermaanden is er UV-straling aanwezig.Kies voor een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en breng deze royaal en gelijkmatig aan op je gezicht en hals, minimaal 20 minuten voordat je de zon in gaat. Smeer je huid om de twee uur opnieuw in, of vaker als je zwemt of zweet.

Wat smeer je eerst: dagcrème of zonnebrandcrème?

De volgorde van je huidverzorgingsproducten is belangrijk. De algemene regel is om eerst je dagcrème of zonnebrandcrème aan te brengen en deze te laten intrekken. Vervolgens kan je make-up aanbrengen.

Drs. Leenarts vertelt: "Ik zou gewoon kiezen voor een dagcrème met SPF, dan heb je meteen 2-in-1. Anders is alleen het smeren van een zonnebrandcrème voldoende. De zonnebrandcrème hydrateert al voldoende, dus dan heb je niet ook nog een dagcrème nodig.”

De volgorde is dus:

  1. Dagcrème: Breng je dagcrème aan en laat deze goed intrekken.
  2. Zonnebrandcrème: Breng een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger royaal en gelijkmatig aan op je gezicht en hals.
  3. Make-up: Breng je make-up aan zoals je gewend bent. 

Dermatoloog over SPF & skincare routine

Hoe gebruik je zonnebrandcrème zo goed mogelijk in je ‘skincare routine’, ook wel dagelijkse huidverzorgingsstappen? Dit vroegen we dermatoloog Drs. Leenarts: “Ik denk dat andere dermatologen het ook met mij eens zijn als ik zeg dat de huidige ‘hype’ rondom de ‘skincare routine’ een beetje onzin is. Je hebt geen vijf stappenplan nodig van serums, toners, crèmes en allemaal dat soort dingen om je huid mooi en gezond te houden. Dus houd het gewoon simpel. Een dagcrème met SPF is voldoende.”

“De allerbeste anti-aging en anti-rimpelcrème is de zonnebrandcrème! Je wil uiteindelijk je huid hydrateren en beschermen tegen de zon. Als je een gezonde huid hebt, heb je alleen een goede dagcrème nodig. Een gezonde huid moet je natuurlijk wel schoonmaken, maar dat hoeft echt niet in meerdere stappen. Één keer per dag, 's avonds of ‘s ochtends, een plens water in je gezicht is prima. Natuurlijk, als er iets aan de hand is met je huid, dus als je puistjes hebt of je hebt een droge huid, dan moet je inderdaad wat smeren om die droge huid te helpen. Maar als je in de zomer helemaal geen droge huid hebt, dan hoef je helemaal niks extra te hydrateren.”

Welke zonnebrandcrème is het beste onder make-up?

Elke zonnebrandcrème werkt onder make-up, dus het gaat erom dat je er één vindt die je fijn vindt. Wel is het vaak handig om een zonnebrandcrème te kiezen die niet te vet is en die snel intrekt. Zo voorkom je dat je make-up gaat glimmen of dat het er makkelijk vanaf gaat.  Breng de zonnebrandcrème ruim en gelijkmatig aan op je gezicht en hals, en laat deze goed intrekken voordat je je make-up aanbrengt.

Tot slot bestaat er ook make-up met SPF erin, zoals foundations en poeders. “Het lastige hieraan is dat je deze heel dik moet aanbrengen om een goede werking van SPF te hebben. Dat doe je meestal niet omdat het dan niet mooi wordt. Deze producten zou ik daarom ook niet per se aanraden”, vertelt Drs. Leenarts.

Hoe kan je zonnebrandcrème aanbrengen over make-up?

“Het jammere is wel dat de SPF na twee uur al is uitgewerkt en dan moet je weer opnieuw smeren. Dat is altijd een beetje onhandig met make-up”, vertelt Drs. Leenarts. “Het is een beetje zoeken naar wat werkt voor jou, want het is wel een feit dat het niet ideaal is als je veel make-up gebruikt. De SPF moet er dus wel nog een paar keer overheen op een zonnige dag.”

Tips van Drs. Leenarts voor het aanbrengen van SPF over make-up:

Er zijn wel verschillende manieren om je SPF aan te brengen gedurende de dag nadat je al make-up hebt aangebracht. De tips van Drs. Leenarts:

  • Ga op zoek naar wat dunnere zonnebrandcrème of een doorzichtige spray.
  • Breng de dunne zonnebrandcrème voorzichtig aan op je huid met een make-up sponsje of een doekje, zodat je make-up intact blijft.
  • Wil je je make-up toch in tact houden, maar is insmeren lastig? Zorg er dan voor dat je geen direct zonlicht in je gezicht krijgt en draag een zonnebril en een hoed om je gezicht te beschermen tegen de zon.

Smeren tegen huidkanker

Wist je dat huidkanker in Nederland de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker is? Het treft 1 op de 5 Nederlanders. Om dit aantal omlaag te krijgen, zet Zilveren Kruis zich in voor meer bekendheid over de gevaren van de zon en preventie tegen huidkanker. Hoe vaker iemand of je verbrandt door de zon, hoe meer kans op huidkanker. Je kunt dit in veel gevallen voorkomen door je goed te beschermen tegen de zon. Onder andere door je in te smeren met zonnebrandcrème die we gratis aanbieden bij meer dan 120 smeerpalen in Nederland. Op 120 plekken in Nederland staan smeerpalen waar je je gratis kunt insmeren. Wil je meer weten over de locaties van de smeerpalen of onze huidkankercampagne? Ga dan naar: zk.nl/zon.

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Elke dag zonnebrandcrème smeren? Dermatoloog legt uit

Drs. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis, vertelt in dit artikel over hoe vaak we zonnebrandcrème moeten smeren.
""

Hoe lang werkt SPF in je dagcrème?

SPF in je dagcrème is een handige manier om de dag goed beschermd te beginnen! Maar hoe lang werkt die SPF nu eigenlijk? En hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?