
Wat is de invloed van voeding op de overgang? Een arts legt uit
Overgang en voeding: hoe werkt dat?
In de overgang daalt de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Daardoor kun je allerlei klachten krijgen. “Voeding kan die klachten versterken, maar ook verzachten”, zegt Lotte. “Je lichaam heeft in deze periode iets anders nodig dan voorheen.”
Voeding beïnvloedt je bloedsuiker, je darmen en je slaap. En dat alles hangt samen met je hormonen. “Je voelt je letterlijk stabieler als je bloedsuiker minder piekt en daalt”, legt Lotte uit.
Welke voeding helpt bij overgangsklachten?
Volgens Lotte helpt het om zo puur en vers mogelijk te eten. “Die voeding ondersteunt je hormonen en helpt je darmen gezond te houden. Dat heeft weer invloed op je stemming en energie”, zegt Lotte. Ook belangrijk: genoeg water drinken en regelmatig eten. “Zorg voor rust in je lijf. Geen honger, geen overvol gevoel.”
Deze voeding helpt je om overgangsklachten te verminderen:
- groente en fruit;
- volkoren granen;
- peulvruchten;
- noten en zaden;
- gezonde vetten zoals olijfolie en vette vis.
Welke voeding kun je beter vermijden in de overgang?
Sommige producten kunnen je overgangsklachten juist verergeren. “Bewerkt eten zorgt voor onrust in je lijf. Het maakt de overgang vaak zwaarder dan nodig”, zegt Lotte.
Voeding die je beter kunt vermijden tijdens de overgang:
- snelle suikers, zoals snoep, koek en frisdrank;
- alcohol;
- koffie (vooral bij opvliegers en slecht slapen);
- sterk bewerkte producten.
Nog meer doen tegen overgangsklachten?
Voeding is belangrijk, maar het is niet alles. Ook rust, beweging, slaap en stressvermindering hebben invloed op je hormonen. “Alles in je lijf hangt met elkaar samen”, zegt Lotte. “Zorg voor balans – van binnen en van buiten.”
Lees ook het artikel: Wat zijn opvliegers en wat helpt? Een arts legt het uit
Leefstijlprogramma over de overgang
Naast voeding zijn er meer leefstijltips die kunnen helpen om overgangsklachten zoals opvliegers, vermoeidheid of stemmingswisselingen te verminderen. Hier vind je een module op maat met tips en uitleg die passen bij jouw klachten.
Wil je actief aan de slag met gezonder eten of meer bewegen? In de Actify-app werk je aan gezonde gewoontes, waardoor je beter kunt omgaan met de overgang.