Marijke leerde beter ademhalen: “Ik heb veel meer energie”

Marijke (43) ontdekte dat goed ademen een wereld van verschil maakt. Sinds ze een ademhalingstraining volgde, zit ze een stuk beter in haar vel. “Ik haalde te vaak adem door mijn mond.”
Vrouw leunt tegen boom en haalt diep adem

“Ik heb jarenlang een verstoorde ademhaling gehad. Eigenlijk was ik de hele dag aan het hyperventileren, zonder dat ik dat wist. Pas toen ik beter leerde ademhalen, besefte ik wat een positieve invloed dat heeft op je gezondheid; op hoeveel energie je hebt. Ik wil mij er sterk voor maken om mensen inzicht te geven hoe belangrijk een goede ademhaling is. Het hoort in het rijtje: goed eten, voldoende slapen en genoeg bewegen.

Rustiger ademhalen met de Buteyko-methode

Ik ging artikelen over ademhaling lezen, toen de huisarts me niet kon helpen met de luchtwegproblemen die ik al mijn hele leven heb. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen, zo ontdekte ik. Sommige methodes zijn gericht op heel diep ademhalen of op het verlengen van de ademhaling. Andere methodes zoals Buteyko focussen zich juist op rustiger en lichter ademen. De Buteyko-methode sprak mij het meest aan. Deze methode pakt echt de basis van een verstoorde ademhaling aan en verandert hierdoor de manier waarop je dag in dag uit ademt. Omdat je op deze manier voor een blijvende verandering zorgt, kan de Buteyko-methode erg goed helpen tegen onder andere slapeloosheid, snurken, hyperventilatie, stress en luchtwegproblemen.

Ademhalen door mijn neus, niet door mijn mond

Ik besloot een cursus te volgen. Het belangrijkste wat ik daar leerde is rustiger en door mijn neus te ademen. De mondademhaling is alleen bedoeld voor momenten van grote inspanning. Als je door je mond ademt, wanneer je in rust bent, dan krijg je meer zuurstof binnen dan je nodig hebt. Een neusademhaling is gedoseerd en zou dus je gewone ademhaling moeten zijn. Een ander belangrijk voordeel is dat neusademhaling de zuurstof filtert en bijvoorbeeld pollen verwijdert. Het is een klein stapje, maar het kan je enorm helpen. Hoe vaker ik de neusademhaling deed, hoe meer energie ik kreeg. Ik oefende zo’n 3 maanden lang 4 keer per dag een kwartiertje. Daarna had ik het onder de knie en ging het vanzelf. Al moet ik er soms wel heel bewust bij stilstaan om het in de gaten te houden. Ik doe nog steeds regelmatig een ademoefening. Omdat ik het fijn vind of omdat ik druk ben geweest en voel dat het me goed zou doen.

Bewuster van mijn ademhaling

Zolang ik gezond leef en adem, heb ik geen last van mijn klachten. Ik verbaas me erover hoe weinig aandacht we eigenlijk hebben voor onze ademhaling. Daardoor bestaan er misverstanden over de neus- en mondademhaling. Het besef dat een efficiënte ademhaling minder energie kost heeft mij zoveel gebracht. Vooral bewustwording van je ademhaling is belangrijk: Hoe haal ik eigenlijk adem? En hoe geef ik aandacht aan mijn ademhaling? Stel, er gebeurt binnenkort iets wat mijn ademhaling zou verstoren –een periode van stress bijvoorbeeld- dan weet ik waar ik op moet letten. Dat geeft me een gevoel van controle.”

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store