Dit is de anti-winterdip-methode

Ben je in de winter vaker boos, moe of gewoon minder blij? Dan kan het dat je last hebt van een winterdip. Gelukkig zijn er een aantal simpele dingen die je kunt doen om de negatieve gevoelens van je af te schudden, en je weer vol energie te voelen.
Lees de samenvatting

6 tips tegen de winterdip:

  • Fris wakker worden: Ga 's ochtends direct naar buiten voor frisse lucht en blauw licht, dat je wakker maakt.
  • Positieve gedachten: Schrijf dagelijks 3 dankbare momenten op om positief te blijven.
  • Mediteren: Doe dagelijks een korte meditatie om stress te verminderen.
  • Beloon jezelf: Verwen jezelf af en toe om de sleur te doorbreken.
  • Daglicht pakken: Zorg voor voldoende daglicht door naar buiten te gaan of bij een raam te staan.
  • Lachen: Kijk een grappige film om je humeur te verbeteren.
  • Extra tip: Gebruik de Actify-app serie ‘Grip op je herfstdip’ voor meer tips en energieboosts.

Heb je het gevoel dat de seizoenen invloed hebben op je humeur? Dat kan kloppen. Uit wereldwijd onderzoek, samengebracht in het artikel Innovations in Clinical Neuroscience blijkt dat in de herfst en winter meer mensen last hebben van depressieve gevoelens of andere klachten. Dit heeft te maken met de kleinere hoeveelheid daglicht die we in de winter opvangen. Daardoor maken we minder serotonine aan. Een hormoon dat we nodig hebben om ons humeur en energieniveau op peil te houden.

Weg met die dip!

Natuurlijk heeft niet iedereen die in de winter wat minder lekker in zijn vel zit meteen last van een winterdepressie. Maar als je klachten hebt zoals vermoeidheid, weinig energie en meer zin in eten (met koolhydraten) kan het zijn dat je lijf wel degelijk wat merkt van de verandering van de seizoenen. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om die winterdip tegen te gaan, let maar op!

6 tips om de winterdip tegen te gaan:

1. Fris wakker worden

Heb je moeite ‘s ochtends de slaap van je af te schudden? Ga dan meteen even naar buiten. De frisse lucht en de beweging maakt je wakker. Het licht in de ochtend bevat veel blauw licht. Dit remt de aanmaak van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt).

2. Positieve gedachten

Soms heeft je hoofd een duwtje in de goede richting nodig. Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om positief te blijven.

3. Mediteren

Volg elke dag een meditatie-oefening van een paar minuten. Regelmatig mediteren vermindert stress en zorgt voor meer tevredenheid.

4. Beloon jezelf

Zorg dat je ergens op kunt verheugen. Haal lekker eten voor jezelf in huis, of verwen jezelf met een aardigheidje. Door af en toe jezelf te belonen verbreek je het gevoel van sleur.

5. Pak een portie daglicht

Pak een portie daglicht wanneer je kan. Dit kan heel gemakkelijk. Ga bijvoorbeeld een minuutje voor het raam staan, of loop eventjes de tuin in. Tip: stel een alarm op je telefoon in als herinnering, zodat je het niet vergeet.

6. Lachen

Wist je dat je vrolijker wordt van lachen? Heb je een humeurdipje, zet dan een grappige film aan, of een leuk cabaretprogramma, en je lacht je slechte humeur zo weg!

Grip op die dip

Het is dus zeker mogelijk de winterdip buiten de deur te houden. Vind je dit lastig? Probeer dan eens de serie ‘Grip op je herfstdip’ in de Actify-app. Hier vind je nog meer tips, en word je op weg geholpen met dagelijkse opdrachtjes, die ervoor zorgen dat je meteen meer energie krijgt. Zo kom je gezond en blij de winter door.

Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met Actify.

Bron: Innovations in Clinical Neuroscience


schrijvende hand

Redactie Magazine