7 snelle tips om direct van je baaldag af te komen

We hebben allemaal wel eens een baaldag. Slecht weer, weinig geslapen, een volle agenda … Het is lastig om je humeur daar niet door te laten beïnvloeden. En toch, alles wordt een stuk makkelijker als je je wat vrolijker voelt. Met deze tips werk je die dip de deur uit en krijg je weer energie.
""

Het gevaar van een baaldag is dat je erin blijft hangen. Je hebt minder zin om dingen te ondernemen. Je reageert kortaf, vermoeid of gehaast. Daar wordt je dag natuurlijk niet beter van. Het werkt vaak het best om jezelf even te herpakken en het negatieve te doorbreken.

7 snelle tips om van je baaldag een topdag te maken

Deze kleine acties duren maar een paar minuutjes en geven direct een boost aan je humeur. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor!

1. Laat je hersens kraken

Hou jij wel van een uitdaging? Dat komt goed uit. Onderzoekers kwamen erachter dat het oplossen van puzzels ons blijer maakt. Terwijl je puzzelt komt er dopamine vrij, wat plezier en voldoening geeft. Het maakt niet uit wat voor puzzel je doet. Of je nou een sudoku, woordzoeker of een cryptogram maakt: even je brein laten kraken doet wonderen voor je humeur.

2. Adem volgens de 4-7-8 methode

Dit is een simpele ademhalingsoefening, die ook kan helpen om in slaap te vallen. Maar hij werkt ook als je wakker blijft. Met als resultaat een ontspannen gevoel. Je ademt 4 seconden in door je neus, dat hou je 7 seconden vast en dan adem je langzaam 8 seconden uit. Hiermee geef je je zenuwstelsel het signaal dat alles rustig is, waardoor je stress-respons afneemt. Een paar keer diep en rustig ademhalen, zorgt al dat je je meteen minder gejaagd voelt.

3. Neem een fruitpauze

Fruit eten is niet alleen gezond voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Fruit zoals mandarijnen, sinaasappels en kiwi zit namelijk vol met vitamine C. Deze vitamine helpt je hoofd bij het aanmaken van stofjes die je humeur regelen en gaat depressie tegen. Vitamine C zit trouwens ook in andere voeding, zoals broccoli, boerenkool of pompoen.

4. Maak een praatje

Als je een baaldag hebt, blijf je misschien het liefst ver bij anderen uit de buurt. Deze psychologen zeggen: niet doen. Juist een klein praatje of sociaal moment met een onbekende helpt ons al beter in ons vel te zitten. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Een kort gesprekje met een kassamedewerker of een compliment geven is al genoeg voor een beter humeur.

5. Reset je houding

Voel je je hangerig? Dan ga je je daar waarschijnlijk ook naar gedragen. Zonde, want uit een recent onderzoek blijkt dat rechtop zitten en je schouders losmaken helpt bij het verminderen van stress, vermoeidheid en negatieve gevoelens. Dus: kin omhoog, schouders los en rug recht. Je merkt direct dat het helpt.

6. Haal bloemen in huis

Bloemen staan niet alleen gezellig, er is ook wetenschappelijk bewijs dat we ons fijner voelen als we bloemen zien. Bovendien zijn planten en bloemen ook nog goed voor je productiviteit. Dus loop tijdens je dagelijkse rondje even de bloemist binnen en trakteer jezelf op een mooie bos.

7. Zet je favoriete nummer op

Heb je een liedje waar je altijd blij van wordt? Onderzoekers kwamen erachter dat een vrolijk nummer opzetten meetbaar je humeur verbetert. Het werkt het beste om daarbij écht te proberen de positieve emotie in het nummer te voelen. Even je oordopjes in, lekker swingen en je bent weer helemaal klaar voor de dag.

Ook interessant

Man en vrouw lopen naar buiten met koffie
Artikel
3 minuten lezen

De dokter schrijft je een wandeling voor!

Meer bewegen is goed voor zoveel meer dan we beseffen. Het vermindert je kans op hart- en vaataandoeningen, het helpt tegen stress én het houdt je hoofd helder. Hoe fijn dat je nu kunt werken aan over tien/twintig/dertig jaar géén medicijnen slikken en fit en gezond blijven.
Jongeman op fiets

3 redenen om vaker de fiets te pakken

Wist je dat Nederland maar liefst 37.000 kilometer fietspad heeft? Genoeg moois te ontdekken dus! En fietsen is ook nog eens heel gezond. En veiliger met een fietshelm!

""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store