Trek jezelf uit die stoel! Minder zitten doe je zo.

Wist je dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen? Gemiddeld zo’n 9 uur per dag. Niet iets om trots op te zijn, want te veel zitten is slecht voor je gezondheid. Daarom zetten we 7 leuke en handige ideeën op een rij om je zitgedrag te doorbreken.
vrouw op haar werk

Aan het einde van de dag hebben we, in deze tijden van thuiswerken, soms maar 2000 stappen gezet. Oei, niet de bedoeling! Mensen die meer dan 8 uur zitten en weinig bewegen, blijken namelijk een 74 procent hogere kans op hart- en vaatziekten te hebben dan de groep die minder dan 4 uur zit en veel beweegt.

Hogere hartslag = nodig

Wat gebeurt er in ons lijf als we bewegen en waarom is dat zo nodig? Inspannings-fysioloog Thijs Eijsvogels (doet onderzoek naar de invloed van beweging op het lichaam, met name bij hart- en vaatpatiënten): “Beweging leidt tot het stijgen van de hartslag. Door de verhoogde hartslag wordt er meer bloed rondgepompt in het lichaam. De bloeddruk wordt lager, daardoor neemt het goede cholesterolgehalte in het bloed toe en het slechte cholesterolgehalte af, verbetert de regulatie van bloedsuikerspiegels, en nemen de ontstekingswaarden in het lichaam af. Dit zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld minder makkelijk slagaderverkalking optreedt, waardoor het risico op een hartinfarct afneemt.”

Moedig jezelf aan!

Heel belangrijk dus om zitten te doorbreken. Dat gaat bij veel mensen niet vanzelf, daarom moet je jezelf echt aanmoedigen. En dit lukt beter, als je goede ideeën bij de hand hebt.

7 tips om jezelf van de bank te trekken

1. Step & go

Heb je afspraken waar je met de auto naartoe moet? Zorg er dan voor dat je de auto niet direct voor de deur parkeert, maar een stuk verder. Step daarna het laatste eindje. Geen step? Wandel dan het laatste stukje. 

2. Hond voor uit en thuis

Heb je een hond? Ontdek samen met je viervoeter nieuwe routes bij jou in de buurt. Een win-win situatie voor jullie allebei. Je hond kan lekker naar buiten, en jij maakt van het uitlaten een feestje door nieuwe plekken in jouw omgeving te ontdekken.

3. Hoelahoep maar raak

Ken je hem nog van vroeger? De hoelahoep. Het was een tijdje een heel populair stuk speelgoed. Denk je dat je het nog kunt? Doe het dan regelmatig tijdens het tv-kijken. Ook goed voor een strakke taille.

4. Schoonmaakplezier

Eigenlijk…ja, je wilt het niet horen, maar eigenlijk zou je je huis niet door iemand anders schoon moeten laten maken. Zelf stofzuigen, ramen lappen, de douche schrobben; het zorgt voor een veel actiever leven.

5. Lopen met een doel

Misschien ben jij geen wandelaar als in: ‘ik loop lekker een rondje’. Wat wel kan werken: lopend boodschappen doen, lopend naar de stad om een nieuwe broek te kopen, lopend naar een vriendin, lopend naar die verjaardag. Je moet er wat meer tijd voor uittrekken, maar voor je het weet heb je 10.000 stappen gezet.

6. Fotografeer onderweg

Maak van wandelen zelf niet het doel, maar van mooie foto’s maken van de omgeving. Zo krijg je echt zin om naar buiten te gaan. Goed voor lijf en je hebt er een nieuwe hobby bij.

7. Rolschaatsen is hot!

Er is een hele nieuwe (oude) rage gaande: rolschaatsen. Je ziet er steeds meer mensen enthousiast voor worden. Iets voor jou?

Bedenk dat niet alles bij jou past en dat het ook niet elke dag lukt om het zitten genoeg te doorbreken. Maar elke kleine stap die jij zet om meer te bewegen, werkt mee aan een betere gezondheid. En daar draait het uiteindelijk om.

Ontdek meer

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.

Download de Actify-app

Wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?