Saskia maakt rolschaatsend haar hoofd leeg

Het leven van Saskia (52) is vol, heel vol. Met werk, een gezin met pubers en een dolle hond. Er gebeurt altijd wel iets. In rolschaatsen heeft ze haar uitlaadklep gevonden. “Op mijn skates ben ik buiten, in beweging én kan ik alle drukte achter me laten.”

“Tijdens een werkdag verzuchtte ik best vaak hoe fijn het zou zijn om even mijn hoofd leeg te maken. Een moment van de kantoorvloer af, naar buiten en lekker bewegen.

Tijdens het rolschaatsen kan ik ontspannen

Ik ben altijd druk. Ik heb een eigen mediabedrijf en ik geef les in evenementen organiseren. Daarnaast heb ik nog mijn gezin met twee pubers en een hond die de puppy-fase maar niet uitkomt. Het is een tikje veel soms. Daarom nam ik de behoefte om de drukte te ontvluchten serieus. Genoeg ontspanning is belangrijk om gezond te blijven en iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Ik besloot een paar rollerskates te kopen. Je doet het buiten en je kunt ze overal mee naartoe nemen.

Goede kniebeschermers voor de veiligheid

Helemaal uit de lucht gegrepen was de aanschaf van mijn rolschaatsen overigens niet. In de jaren negentig had ik ook al een paar en ik rolde toen door de stad bij gebrek aan een fiets. Die onbesuisde student met een discman op ben ik inmiddels niet meer, maar de basis zit er nog in. Een rondje draaien, pootje over, achteruit; ik kan het nog. Groot verschil met vroeger is dat ik nu volledig beschermd op mijn rollerskates sta. Een gebroken pols, gekneusde knie of verdraaide enkel kan ik niet gebruiken.

Rolschaatsen is een goed alternatief voor hardlopen of fietsen

Het oorspronkelijke plan was om wat rondjes te skaten. Dat kon ik tussen mijn werk door doen, mocht ik dat willen. En dat deed ik ook. Als ik vastliep met een artikel bond ik mijn skates onder en ging een rondje rollen. Maar ik vond het zo leuk dat ik het ook ’s avonds en in het weekend ben gaan doen. Onlangs is er een parkeerplaats bij mij in de buurt opnieuw geasfalteerd en dat is nu mijn skate hangout. Samen met een vriendin sta ik daar op mijn skates te ontladen van een lange werkdag. Muziek erbij, pasjes oefenen, slalom doen en gewoon lekker haren in de wind. En ja, het is net zo intensief als bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Na een paar uur skaten ben ik moe én heb ik spierpijn.

Op mijn rollerskates ervaar ik het ultieme gevoel van vrijheid. Ik rol letterlijk even weg van mijn drukke bestaan. Of ik nou rondjes skate in het park, door de polder of op mijn hangout, het gevoel is hetzelfde: hoofd leeg, stress weg en bakken met energie.”