Freek viel eenvoudig 3 kilo af: “Ik doe al mijn telefoontjes lopend”

Freek (35) zit voor zijn werk de hele dag in de auto en ploft daarna neer achter zijn bureau. Hij besloot dat het roer om moest: een keer per week met een persoonlijke trainer en de rest van de tijd volgt hij de bewegingstips van die trainer op.
Man die vrolijk op straat staat

“Ik had mijn vrouw al een paar keer naar me zien kijken als ik ’s avonds weer eens met een zak chips van het ene Youtube-filmpje naar het andere scrolde. Kijk, ik ben niet dik, maar wel fors. Dat was als kind al zo, maar ik sportte veel, dus ik hield het altijd binnen de perken. Nu ik een eigen bedrijf heb en veel op pad ben, vind ik de tijd gewoon niet om regelmatig te sporten. Ik ga van de ene afspraak de andere in, zit veel in de auto en lunch vaak in restaurants. Broodje garnalenkroket hier, Italiaanse bol met mozzarella en pesto daar en veel zitten op een bureaustoel en vergaderen.

Gericht aan de slag

Ik wist dat ik er iets aan moest gaan doen, maar ik bleef het uitstellen. Totdat ik weer eens ergens las hoe slecht het is om weinig te bewegen, niet alleen omdat je sneller dik wordt, maar ook voor je hart- en bloedvaten en uiteindelijk ook je hersenen. Wie meer beweegt, verkleint de kans op dementie. Dat vond ik wel een intense boodschap om te horen. Een vriend van me raadde me aan om eens heel gericht met mezelf aan de slag te gaan. Niet weer lukraak een abonnement bij de sportschool afsluiten, maar een personal trainer in de arm nemen. Iemand die me naast een wekelijkse trainingen ook laat zien hoe ik stap voor stap dagelijks meer kan bewegen.

Dagelijks meer bewegen

Ik ben nu zo’n drie maanden op deze manier bezig en het bevalt me goed. De trainingen vond ik in het begin zwaar, omdat mijn lijf stijf geworden was van zo weinig beweging, maar het wende sneller dan ik had verwacht. Ik kan steeds iets langer, iets harder en iets verder. Waar ik het meeste aan heb gehad zijn de handvatten die mijn persoonlijke trainer me gegeven heeft om dagelijks meer te bewegen. Ik doe tegenwoordig al mijn telefoontjes lopend. Zodra ik mijn telefoon hoor, doe ik mijn oortjes in en ga ik lopen. Waar ik ook ben. Soms loop ik een blokje om ons kantoor, soms twee trappen op en twee trappen af. In het begin zei een klant aan de andere kant van de lijn: “Joh, wat loop je te hijgen, wat doe je?” Zo slecht was mijn conditie; ik kon niet bellen en lopen tegelijk. Dat is nu al heel anders.

Vol energie

Ik zet tegenwoordig de auto ook een straat verder in mijn buurt, zodat ik nog een stukje moet lopen voordat ik op de bank plof. Door al dat bewegen voel ik me echt fitter en dat betekent dat ik ook in het weekend nog puf heb om lekker met de kinderen te stoeien en tikkertje te doen. Zij weten niet wat ze overkomt: van een futloze man ben ik teruggegaan naar de vader vol energie die ik tien jaar geleden was. En het kostte me minder moeite dan ik dacht.”