Maya (66) bewoog sinds haar pensioen te weinig: 'Ik zat te veel thuis'

Tot een paar maanden geleden werkte Maya als kleuterjuf en fietste ze een half uur heen en terug naar haar school. Nu ze met pensioen is, beweegt ze een stuk minder. Daar moest dringend verandering in komen, maar hoe?
Mevrouw doet yoga thuis

'Ik vind het zo heerlijk eindelijk niets meer te hoeven nu ik met pensioen ben. Niet meer de hele dag achter de kleuters aanrennen en daarna snel doorracen naar de supermarkt om ook nog een maaltijd op tafel te toveren. Nu ga ik doordeweeks gezellig langs bij vriendinnen, gooi ik snel even een pizza op tafel en geniet ik ’s avonds van blokjes oude kaas of wat chips als ik aan het Netflixen ben.

Hijgend de trap op

Als ik mezelf dit hoor zeggen lijkt het wel alsof ik qua levensstijl weer een beetje terug ben gegaan naar mijn studententijd. Om eerlijk te zijn: mijn volwassen kinderen leven gezonder dan ik, met hun quinoa-salades, boekweitcrackers en hun sportschool abonnement. Natuurlijk weet ik wat overgewicht doet voor je bloeddruk, je hart en je vatenstelsel. Daarom wil ik ook echt geen onfitte vrouw worden die al hijgt wanneer ze de trap oploopt. Maar jeetje, wat is het moeilijk om jezelf te motiveren iets aan je conditie en eetpatroon te doen.

Geen ruggengraat

Een oud-collega van mij liep tegen exact hetzelfde probleem aan. 'Ik heb geen ruggengraat,' zei ze. Toen liet ze me zien hoe het haar toch is gelukt gezonder te eten en meer te bewegen. Ze heeft op haar telefoon de Actify-app geïnstalleerd. 'Ik wil geen app die me vertelt dat ik boekweitcrackers moet eten en dat ik nog zesduizend stappen moet zetten' zei ik. 'Installeer het nou maar gewoon,' antwoordde ze, 'dan zie je wel hoe het werkt en wat het voor je doet.'

Een keertje extra de trap

'Je hebt gelijk', zei ik een maand later toen ik haar zag. In die tijd is er echt iets veranderd. Ik voel me fitter en zit beter in mijn vel. Dankzij de app. Je kunt je doelen instellen, in mijn geval fitter worden en gezonder eten. Vervolgens krijg je van de Actify-app dagelijks een motivatie. Ik dacht dat ik daar niet vatbaar voor zou zijn, maar dat ben ik wel. Het is alsof iemand met je meedenkt, je complimentjes geeft en je aanmoedigt. Ik krijg voorstellen voor het uitvoeren van squats, opdrachten om even een paar keer extra de trap op en af te lopen, een rondje buiten te gaan wandelen en ga zo maar door. In het begin had ik zowaar spierpijn in mijn armen en benen. Mijn lichaam ging eindelijk aan de bak, zonder dat ik daarvoor veel tijd en geld kwijt ben aan een sportschool.

Minder verleidingen

De kleine meditatieoefeningen helpen me ook. Hierdoor voel ik me minder vatbaar voor verleidingen (zoals een zak chips). En wat ook leuk is: het wemelt op de Actify-app van de gezonde en lekkere recepten. Ze zijn heel makkelijk en totaal niet beperkend, wat een dieet voor mij vaak wel is. Het is echt niet zo dat ik nooit meer een pizza of een blokje kaas eet. Maar ik beweeg meer (lang leve de stappenteller waar ik zo tegenop zag), ik eet vers en heb er zowaar weer lol in om snel iets goeds op tafel te zetten. En mijn conditie is ook weer op peil. Ik loop fluitend de trap op en af.'

Download de Actify-app

Of lees meer over Actify
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Gezond en vitaal 100 jaar worden?

Gezond en vitaal de 100 jaar halen. Wereldwijd zijn er maar 5 plekken waar grote groepen mensen dit halen. Wat is hun geheim?
Persoon in bed zet wekker uit
Artikel
3 minuten lezen

Meer bewegen? Zeg dag tegen die dagelijkse routine

Gewoontedieren opgelet. Met deze tips verbreek je je vaste patronen en kom je uit standje automatische piloot.
Baby ligt in bed met hondje
Artikel
2 minuten lezen

Snel in slaap met deze methode

Als in slaap vallen een probleem is, probeer dan eens de 4-7-8-methode. Sommige mensen vallen dan binnen een paar minuten in slaap. Slaap lekker!