Dé tip om jezelf in beweging te krijgen, ook als je geen zin hebt

We wíllen wel elke dag genoeg bewegen, maar zin maken om een blokje om te gaan of een sportles te volgen is niet altijd even makkelijk. Je kent het wel: je maakt allerlei excuses en uitstelgedrag ligt op de loer. Ontdek hoe je jezelf in beweging krijgt. Zelfs als je geen zin hebt.
Sportteam in training

We wíllen wel elke dag genoeg bewegen, maar zin maken om een blokje om te gaan of een sportles te volgen is niet altijd even makkelijk. Je kent het wel: je maakt allerlei excuses en uitstelgedrag ligt op de loer. Ontdek hoe je jezelf in beweging krijgt. Zelfs als je geen zin hebt. Het geheim? Een (digitale) coach of buddy die je van de bank trekt. Volgens sportpsycholoog Rico Schuijers werkt een buddy motiverend omdat het een sociaal proces is. "Er wordt een beroep gedaan op je loyaliteit." Een sportafspraak met iemand anders zeg je minder snel af dan een afspraak met jezelf.

Makkelijk meer bewegen

Bewegen gaat ook makkelijker én beter als je het met een (digitale) buddy samen doet. Dat laat onderzoek van de Universiteit van Aberdeen zien. Het idee van dit onderzoek was om in een natuurlijke omgeving te testen wat er gebeurt als twee mensen samenkomen, met als doel meer te bewegen. Onderzoeker Pamela Rackow las motivatietips in een folder die suggereerde dat een buddy haar zou helpen om meer te bewegen. Ze name de proef op de som.

Wat blijkt? Onderzoekers ontdekten dat een (nieuwe) buddy de hoeveelheid lichaamsbeweging verhoogde. Ze zagen daarbij dat mensen meer bewogen wanneer hun buddy mentale steun en aanmoediging bood in plaats van praktische steun, zoals nooit een work-out overslaan. Het is dus belangrijker om elkaar te motiveren dan om de activiteit altijd samen te doen.

Maak het vooral leuk

Hoe en met wie jij het liefst beweegt, hangt natuurlijk van je voorkeur af. Maak het vooral leuk, dan houd je het ook makkelijker vol. Zo draagt lekker bewegen bij aan het totaalplaatje van jouw gezondheid. Benieuwd hoe gezond jij op dit moment leeft? Check het met de TotaalCheck van Zilveren Kruis en krijg concrete tips waarmee je direct aan de slag kan. Mag je wel wat meer bewegen? Maak het dan leuk en makkelijk met een bewegingsbuddy. Het mooie is, bewegingsbuddy’s zijn er in alle soorten en maten.

 • Een goede vriend(in)
  Uit onderzoek blijkt dat vooral mentale steun ervoor zorgt dat je meer en beter gaat bewegen. Sporten met een goede vriend of vriendin werkt dus extra goed en is ook nog eens gezellig.
 • Een groepje
  Heb je geen vaste bewegingsbuddy? Meld je aan bij een lokale hardloopclub of trommel buddy's op om thuis yoga te doen. Een groepje is niet alleen een goede stok achter de deur, je kan elkaar ook door een pittige work-out slepen.
 • Een personal trainer
  Een personal trainer helpt je bij het maken van een sportplan en het juist uitvoeren van oefeningen. De focus op jouw persoonlijke beweegdoel zorgt ervoor dat je extra effectief traint. Is begeleid trainen boven je budget? Volg dan een sessie met z'n tweeën en deel de kosten.
 • Een digitale buddy
  Je sportmaatje hoeft niet altijd een persoon te zijn. Er zijn veel apps die je helpen om meer te bewegen, zoals de app Actify. Deze app is een initiatief van Zilveren Kruis en spoort je aan om meer te bewegen, met tips en inzicht in je voortgang. Je krijgt herinneringen als je nog moet bewegen en een beloning als je je doelen hebt gehaald. Zie het als een personal trainer in je broekzak die met je meedenkt, je complimentjes geeft en je aanmoedigt. Download de app hier en begin vandaag nog met meer bewegen.

Ontdek meer

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
2 minuten lezen

Meer bewegen is logisch​

Computers, roltrappen en auto’s zorgen ervoor dat we onze spieren nauwelijks meer nodig hebben. Kies bewust voor momenten van beweging.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Sylvia gooide haar eetpatroon om. “De helft van wat ik at bestond uit brood.”

Sinds het thuiswerken kwam Sylvia ineens kilo’s aan. Dus besloot ze haar eetpatroon grondig onder loep te nemen. “Ik kwam erachter dat ik helemaal niet gevarieerd at. 60% van mijn dagelijkse voeding bestond uit tarwe.”
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store