Elke dag is een goede dag om meer te gaan bewegen (begin vandaag!)

Dat we meer moeten bewegen, weten we zo langzamerhand wel. En we nemen het ons vaak genoeg voor. ‘Na het weekend ga ik..’ ‘Na de vakantie wil ik…’ ‘In het nieuwe jaar begin ik..’ Uitstellen ligt altijd op de loer. Begin gewoon vandaag. Hoe dan? Wij hebben wel een idee voor je.
Vrouw sport met gewichten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: laten we ophouden met onszelf op de kop te zitten. Omdat we meer willen bewegen maar dat niet doen. Wist je dat 20 procent van de mensen over de hele wereld last heeft van uitstelgedrag? Er is zelfs een internationale research conferentie georganiseerd waar wetenschappers zich richten op uitstelgedrag. Daar kwam iets heel geruststellends uit, namelijk dat mensen die van alles uitstellen -zoals in ons geval bewegen- niet lui zijn, maar dat ze druk zijn met andere dingen. En daar kun je natuurlijk iets aan doen.

5 minuten maar

Gedragspsychologen ontdekten dat hoe sterker je iets wilt, hoe kleiner de kans wordt dat je iets uitstelt. En, hoe sterker een gewoonte is, hoe makkelijker je het volhoudt. Kevin Systrom, de Instagram-CEO die zelf een ontzettende uitsteller blijkt te zijn, pakte zijn uitstelgedrag zo aan. “Als je ergens geen zin in hebt of je ziet er tegenop, spreek dan met jezelf af om er in ieder geval vijf minuten aan te werken.” Vijf minuten maar, denk je misschien, wat heeft dat nou voor zin? Dat komt doordat áls je ergens aan begint, je in een flow terecht komt. Aan de slag zijn is minder erg dan de gedachte aan wanneer je gaat beginnen, zeggen gedragspsychologen.

Zo krijg je zelfvertrouwen

Vijf minuten bewegen dus. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. Een warming up of een paar pilatesoefeningen via een YouTube filmpje bijvoorbeeld. Van zo’n makkelijk taakje krijg je zelfvertrouwen en het geloof dat je het ook kunt volhouden. Want als je tegen jezelf zegt dat je drie keer in de week wilt hardlopen en je haakt af als het regent, dan voel je jezelf waarschijnlijk een mislukkeling. Ook dat werkt uitstelgedrag in de hand, zegt Joel Anderson, hoofddocent moraalpsychologie aan de Universiteit Utrecht. “Uitstelgedrag komt vaak voort uit een situatie waarin je ziet dat je tekortschiet. Daardoor wordt de taak, waar je misschien sowieso al een hekel aan hebt, snel een basis voor zelfverwijt. Je belandt in een neerwaartse spiraal en je denkt: ‘Wat stom dat ik dit niet aankan’.”

Makkelijk toch?

Bedenk eens voor jezelf wat echt belangrijk is. Kan je soms de boel de boel laten -je werk, social media, de kinderen en je verplichtingen? Kun je een keer ‘nee’ zeggen als iemand een beroep op je doet, zodat je tijd hebt om wat extra beweging te pakken? Ga op zoek naar iets wat jij leuk vindt; wandelen, fietsen, tuinieren, dansen of misschien toch hardlopen? Vertel anderen over je voornemen, betrek ze erbij en vraag of ze mee doen, dat maakt het gezelliger en je krijgt er meer zin in. Hoppakee, opstaan en begin met die vijf minuten bewegen. Niet morgen, maar gewoon vandaag nog!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Ontdek meer

Download de Actify-app

Wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Stofzuigen in de woonkamer
Artikel
3 minuten lezen

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd

Feit of fabel? Schrijfster en amateurverzamelaar Brenda nam dit onder de loep.
Een vrouw thuis aan het sporten.
Artikel
4 minuten lezen

Onbewust sporten met deze simpele oefeningen

Voor het trainen van spieren hoef je niet helemaal naar de sportschool . Deze oefeningen vormen bij elkaar een hele workout.