Checklist: Beweeg ik wel genoeg? (En zo niet: dit kun je doen!)

Vroeger fietste je naar school, ging je twee keer in de week naar voetbal en speelde je elke dag buiten. Hoe zit dat nu? In de auto naar je werk en van de ene in de andere zoommeeting vallen? Neem je beweging eens onder de loep!
Vrouw sport op klimrek in de regen

Misschien denk je: ‘Ja hoor, ik beweeg echt wel genoeg! Ik maak een keer per week een lange wandeling/ ik ga naar spinningles/ik maak weleens een fietstocht.’ Maar hoe zit het met je dagelijkse beweging? Kom je daar elke dag aan toe, of is daar tussen werk, boodschappen doen, koken en ontspannen geen tijd meer voor?

Doe onze checklist en ga voor jezelf na:

  • Heb je elke dag een moment waarop je je lichamelijk inspant?
  • Duurt dit gemiddeld een half uur?
  • Gaat hierbij je hartslag omhoog en zweet je lichtjes?

Alle vragen met ‘ja’ beantwoord? Goed bezig! Is je antwoord ‘nee’, dan is het belangrijk om een manier te vinden om toch aan dat halve uur inspanning per dag te komen. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt. Dat bloed vervoert de zuurstof naar de spieren die het nodig hebben. Op deze manier zet je je hele lichaam aan het werk.

Makkelijker en leuker

Kom je niet aan je dagelijkse beweging, dan hoef je jezelf echt niet meteen vaker naar de sportschool te slepen. Stap eens een halte eerder uit en loop het laatste stukje naar je bestemming. Maak tijdens je lunchpauze een wandeling. En wat dacht je ervan om je tuin lekker om te spitten? Dan heb je nog eer van je werk ook. Of misschien moet je wel heel bewust geen boodschappen meer thuis laten bezorgen en weer eens met de fiets boodschappen doen? Ook staand je werk doen of staand vergaderen zorgt ervoor dat je lichaam zich meer moet inspannen. Er is altijd een mogelijkheid waardoor je net even wat fitter wordt.

Dit maakt verschil

Zo, nu weet je dat je echt geen sportheld hoeft te zijn, maar dat dagelijks bewegen (op welke manier dan ook) heel belangrijk is. David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper aan de Leyden Academy, zegt hierover: “Mensen denken bij sport altijd dat ze moeten gaan bewegen als een Olympiër. Hoe meer, hoe harder, hoe beter. Maar het gaat niet om het presteren, het gaat om het bewegen. Voor je lijf is het belangrijker dat je elke dag beweegt dan dat je af en toe een sportieve topprestatie neerzet. Het zijn die vele kleine beetjes die het verschil maken.”

Nog meer inspiratie

Nog wat tips om je beweging te pakken: kies een vast tijdstip, zodat jouw extra beweging een gewoonte wordt. Begin rustig, want met blessures en overbelasting ben je verder van huis. Luister naar je lichaam en naar wat het aankan. Laat je inspireren door de vele apps en YouTube filmpjes die er zijn om wat buik-, been- en rugspieroefeningen te doen of aan je balans of uithoudingsvermogen te werken. De wetenschap toont aan dat mensen met een goede conditie de grootste overlevingskans hebben. Oftewel: je wordt niet alleen slanker, sterker, fitter en gezonder, maar met een beetje mazzel ook nog een stukje ouder!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Ook interessant

Jongeman op fiets

3 redenen om vaker de fiets te pakken

Wist je dat Nederland maar liefst 37.000 kilometer fietspad heeft? Genoeg moois te ontdekken dus! En fietsen is ook nog eens heel gezond.

Download de Actify-app

Wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Freek viel 3 kilo af: “Ik doe al mijn telefoontjes lopend”​

Freek zit voor zijn werk de hele dag in de auto en ploft daarna neer achter zijn bureau. Hij besloot dat het roer om moest en dat wierp zijn vruchten af.