Iemand helpen die eenzaam is of in de rouw tijdens de feestdagen? Dit werkt!

Terwijl veel mensen zich verheugen op de decembermaand, zien sommigen er als een berg tegenop. Omdat ze weten dat ze kerst alleen door zullen brengen of omdat ze iemand hebben verloren. Wat kun jij doen voor een bekende die de feestmaand lastig vindt? 
Lachen met wijn
Die collega van wie je weet dat hij niet zo’n groot sociaal leven heeft. Je tante die haar man verloren is. Je pas gescheiden vriendin die dit jaar haar kinderen met kerst moet missen. Het mag dan de gezellige decembermaand zijn, maar er zijn ook veel mensen die niks te doen hebben. Rouw- en verliescoach Karin den Hollander: “Op heel veel plekken in Nederland is tijdens de feestdagen gemis en eenzaamheid. Niet alleen bij mensen die net iemand verloren zijn of nog maar pas gescheiden. Zulke gevoelens kunnen levenslang aanwezig zijn en juist in een periode als kerst kan de wond pijnlijker worden.”  

Kun je iets betekenen? 

Als toeschouwer van iemands rouw of eenzaamheid is het vaak lastig in te schatten wat je kunt doen. We negeren het soms een beetje, omdat we bang zijn dat de ander niet op ons zit te wachten. Het punt is dat iemand die eenzaam is of rouwt uit zichzelf niet snel zal aangeven wat hij of zij nodig heeft. En daarom ligt die taak dus bij ons. Karin: “Ga het gesprek aan, ook al is dat soms moeilijk. Vraag wat de ander wil. Waar heeft hij of zij behoefte aan tijdens kerst of met de jaarwisseling? Geeft die persoon aan liever niet in z’n eentje te zitten, dan kun je besluiten hem of haar uit te nodigen. Maar soms kiest iemand er ook heel bewust voor om thuis te blijven, zonder gezelschap.”  

Een duwtje in de goede richting 

Hebben rouwende of eenzame mensen niet te snel het idee dat ze liever niet onder de mensen zijn, terwijl dat misschien wel beter voor ze is? “Het is natuurlijk niet aan ons om dat te bepalen”, zegt Karin. “Maar als je iemand goed kent, dan kun je wel beter inschatten of iemand er meer aan heeft om in de buurt van mensen te zijn. Nodig die persoon een paar dagen later dan bijvoorbeeld nogmaals uit.” 

Steun en afleiding 

Een bekende uitspraak is: je kunt je ook eenzaam voelen in een ruimte vol met mensen. Velen van ons weten dat dit waar is. Gelukkig geldt het omgekeerde ook. “Je kunt het zo zien: Ach, kerst, het zijn maar twee dagen en door oud en nieuw slaap ik wel heen”, zegt Karin. “Maar het is ook zo dat je veel steun en afleiding kunt halen uit een groep mensen die om jou geeft.” 

Vergeet als omstanders niet om ruimte te geven aan het eventuele verdriet dat iemand heeft. Benoem gerust dat het zo jammer is dat oom Frits er niet meer bij is. Voor mensen in de rouw kan het ook fijn zijn om bijvoorbeeld een kaarsje voor hun geliefde op te steken.” 

Of je nu wel of geen eenzaam of rouwend iemand uitnodigt deze feestmaand, het allerbelangrijkst is dat we oog hebben voor elkaar. Dat we zien dat iemand het niet makkelijk heeft en dat we voor elkaar zorgen waar dat nodig is. Fijne feestdagen! 
Oud verliefd stel
Artikel
3 minuten lezen

10 heerlijk ouderwetse relatietips (ze werken!)

De kwaliteit van je relatie heeft veel invloed op je lichaam en geest. Met deze tips geef je je relatie een fijne boost!
Video
10 minuten kijken

Aflevering 3 | Totaalplaatje van Ramona

Ramona werkt fulltime thuis en haar sociale leven speelt zich vooral online af. Check in de video met welke simpele tips Ramona echt contact kan leggen.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.