Elkaar beter begrijpen? Zoek uit welke liefdestaal jullie spreken!

Waar de een gelukkig wordt als zijn partner het huis opruimt, wil de ander liever dat er genoeg aandacht voor haar is. Er zijn vijf liefdestalen en als je niet dezelfde taal spreekt, begrijp je elkaar vaak niet goed. Zoek uit waar jij en je partner blij van worden en zorg daardoor voor meer begrip en een betere band. 
Stel met wijn

Lijkt het jou enorm leuk als je partner zomaar cadeautjes voor je meeneemt in plaats van alleen een bos bloemen op je verjaardag? En wordt hij er gek van dat jij hem op zijn nek zit, omdat hij nooit de afwasmachine uit zichzelf inruimt? Dan spreken jullie hoogstwaarschijnlijk verschillende liefdestalen. De bekende Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman schreef het boek De vijf talen van de liefde en liet daardoor miljoenen mensen beseffen waarom we elkaar binnen relaties soms zo slecht verstaan.  

Dit zijn de vijf verschillende liefdestalen 

1. Positieve woorden 

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor complimenten en steunende woorden. Ook de toon waarop er tegen ze gesproken wordt, vinden zij heel belangrijk. De vraag kan neutraal zijn (‘Wil jij vanavond koken?’) maar als het geïrriteerd uitgesproken wordt, dan kunnen ze erg van slag raken. Partners van mensen die de liefdestaal Positieve woorden spreken kunnen het best goed op hun woorden en toon letten.

2. Tijd en aandacht 

De liefdestaal Tijd en aandacht spreken, betekent dat je ervan houdt echt samen te zijn en dingen met elkaar te delen. Jij kunt er flink van balen als je een verhaal vertelt, terwijl je partner op zijn of haar telefoon zit te kijken. Tip om deze taal beter te begrijpen: kies een rustig tijdstip op de dag en wees echt in het moment met de ander. Of onderneem samen iets. Dat kan een etentje zijn, maar ook een middagje tuinieren.  

3. Cadeaus 

Mensen met de liefdestaal Cadeaus hechten veel waarde aan geschenken. Het is in hun ogen een uiting van liefde; ‘hij heeft aan mij gedacht.’ Ben jij niet zo’n cadeau-type, maar je partner wel? Maak dan een lijst met cadeautjes (vraag om tips bij vrienden en familie) en geef af en toe spontaan een cadeautje. 

4. Dienstbaarheid 

Afwassen, stofzuigen, de was doen. Vaak is er binnen een liefdesrelatie één iemand die dit soort dingen automatisch oppakt. Je partner een schuldgevoel aanpraten omdat hij niet genoeg doet, heeft geen zin. Ga er eens rustig voor zitten en maak afspraken over wat een goede taakverdeling is. En nog een tip voor als jij degene bent die de liefdestaal Dienstbaarheid wil leren: bedenk 4 dingen waarvan je denkt dat je partner het zou waarderen, als je die uit jezelf doet, en probeer dit eens heel bewust te doen.

5. Lichamelijke aanraking 

Als jij geen aanrakerig type bent, betekent dat niet dat je niet van je partner houdt. Maar als je partner dit wél erg fijn vindt, is het goed om erover te praten. Waar wordt hij of zij blij van; een omhelzing? Knuffelen op de bank? Een kneepje in de arm bij het voorbij lopen? 

PS Als je het aanraken toch nog vergeet, mag je best een reminder in je agenda zetten: een emoticon van een knuffelbeer of iets dergelijks.  

Weten welke taal jij en je partner spreken? Doe de liefdestaal test (de vragen zijn in het Engels) en verdiep je in wat de liefdestaal van je partner betekent. Wie weet kun jij die taal leren?  

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.
""

Download de Actify-app

Wil je graag gezonder leven, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

dochter die moeder aan het helpen is
Artikel
3 minuten lezen

Voorbij de smalltalk: zo leg je écht contact!

Een ‘diepgaand’ gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. We grijpen toch vaak naar het weer, de nieuwe auto of naar de kinderen die vakantie hebben. Maar hoe ga je nu die diepte in? Wij geven een paar handvaten: