Deze 6 tips zorgen voor een gelukkiger kind

Als er iets is wat ouders graag willen, is het dat hun kind gelukkig is. Maar wat maakt  een kind nu echt gelukkig? En wat kun je beter niet meer doen? Wetenschappers zochten het uit en maakten deze lijst.

1. Rennen, springen, fietsen, zwemmen, klauteren

Bewegen is niet alleen gezond, maar het maakt ook gelukkig. Een kind heeft dagelijks een uur beweging nodig. Lastig, in deze tijden van computers en games. Trap daarom af en toe lol met je kind: dans een keer met ze mee voor het scherm, ga met ze skeeleren rond het huis. Vraag ze na afloop hoe ze zich voelen. Op die manier koppelen kinderen een goed gevoel aan iets actiefs doen.

2. Grenzen stellen

Wie z’n kind gelukkig wil zien zegt misschien vaak ja, waar je eigenlijk nee zou willen zeggen. ‘Mag ik nog even opblijven?’ ‘Mag ik nog een spelletje doen?’ ‘Mag ik nog een snoepje?’ Wat blijkt: een kind is er juist beter bij gebaat om grenzen te hebben. Routine en duidelijkheid geeft vertrouwen. Zo weet een hij wat hij kan verwachten.

3. Knutselen

Voor een kind is niets zo fijn als zich creatief kunnen uitleven zonder dat het tot een opgelegd resultaat hoeft te leiden. Nog leuker: nodig vriendjes en vriendinnetjes uit voor een knutselmiddag en doe zelf ook mee. Het ontspant, maakt creatief en geeft iedereen het gevoel dat even alles mag.

4. Lol maken

Wist je dat regelmatig lachen en dollen met je kind de kans op sociaal succes vergroot? Zowel kinderen als volwassenen die geregeld lachen, worden gezien als zelfverzekerder. Is je kind een piekeraar, dan is meer lachen een heel goede tool. Laat ze dus lekker dollen en lol maken als ze een drukke bui hebben.

5. Meer aandacht aan jezelf

Besteed meer aandacht aan jezelf dan je gewend bent. Boek die massage of ga een dagje ontspannen in de sauna. En heb je een partner? Ga samen op dansles, boek een weekendje weg (zonder kinderen). Voor een kind is er niets fijners dan ouders die zichzelf en elkaar lief vinden.

6. Fysiek contact

Baby’s kan je eindeloos knuffelen en kroelen, pubers helaas niet meer omdat ze dat vaak stom vinden (ma-ham!) Toch hebben alle kinderen, jong en oud, aanrakingen nodig. Dit constateerde de Zweedse hoogleraar fysiologie Kerstin Moberg in haar boek De oxytocinefactor. Ze toonde aan dat kinderen die geregeld gemasseerd werden, rustiger en socialer gedrag vertoonden. Ook helpt het kinderen die angstig of tobberig zijn. Niet dat je je kind nu plichtmatig moet onderwerpen aan een massage, maar maak wel het dagelijks fysiek contact tot iets normaals: leg geregeld een hand op zijn arm of schouder als je met hem praat. Pak af en toe een hand vast, kroel even door het haar, geef ze een dikke kus op de wang bij het naar school gaan. Een arm om zich heen hebben ze hun hele leven nodig.