Zo praat je met elkaar als je totaal verschillende meningen hebt

Zoveel mensen, zoveel meningen. Die stelling lijkt elk jaar meer waar te worden. Door de hoeveelheid (mis)informatie waarmee we dagelijks bestookt worden, denken we allemaal het gelijk aan onze kant te hebben. Hoe blijven we in gesprek met elkaar? Ook als we ervan overtuigd zijn dat de ander het he-le-maal mis heeft? 
Je kent het misschien wel. Je bent in gesprek, en plotseling kom je erachter dat jij en degene tegenover je een compleet andere mening hebben. Maar in plaats van een goed gesprek, beland je in een keiharde discussie. Gelukkig kan het ook anders. Filosofe Elke Wiss schreef het boek Socrates op Sneakers, een praktische gids over hoe je betere gesprekken kan voeren. Met deze tips leer je elkaar weer echt begrijpen (ook al ben je het misschien niet met elkaar eens).  

  1. Luisteren of overschreeuwen? 
    Denk bij jezelf na wat je wilt bereiken met het gesprek. Wil je begrijpen wat de ander denkt of vindt, of wil je diegene koste wat het kost overtuigen. We trappen meestal in die tweede valkuil, terwijl we vaak niet eens precies weten wat de ander bedoelt. Zet in plaats daarvan een stapje terug om ruimte te maken voor het verhaal van de ander. 
  2. Blijf weg van het woord ‘wappie’ 
    Je hebt misschien de neiging iemand met een andere mening niet serieus te nemen, maar daarmee sla je het gesprek meteen dood. Neem elkaar altijd serieus, laat elkaar uitpraten, en lach elkaar niet uit.  
  3. Bekogel iemand niet met feiten en stel vragen
    Je gelijk willen halen met feiten is logisch, maar vaak niet nuttig. Het voelt voor de ander als een aanval, en kan leiden tot een welles-nietes discussie. Vragen stellen zorgt voor een veel beter gesprek. Goede vragen zorgen voor verbinding en verdieping. Ze zijn een manier om een gelijkwaardig gesprek te voeren en om tot de kern te komen.
  4. Stel de juiste (niet sturende!) vragen
    Volgens Elke Wiss zijn we slecht in vragen stellen. Vaak vullen we met onze vragen al vanalles in voor de ander. ‘Dat heb je zeker op Facebook gelezen?’ of ‘Je gelooft zeker ook dat ____?’. Wees in plaats daarvan open en nieuwsgierig. Een goede vraag probeert degene aan wie je hem stelt niet te sturen.
  5. Neem afstand
    In een gesprek laten we ons vaak meeslepen door emoties en oordelen. En zo verliezen we de ander uit het oog. Door afstand te nemen van je eigen meningen en gevoelens, en je aandacht te richten op de ander, leer je elkaar beter begrijpen. 
  6. Besef dat je niet alles weet 
    Iedereen gelooft in zijn eigen wereldbeeld. Het is goed om je te beseffen dat jij het ook (deels) mis zou kunnen hebben. Het is helemaal niet erg om toe te geven wanneer je ergens niet zeker van bent.  
 
Misschien wel het belangrijkste om te onthouden is dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn. Het doel van een goed gesprek is om er allebei wijzer van te worden, niet om je eigen gelijk te halen. Zo hou je de verbinding met elkaar, ook als je van mening verschilt. 
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.
Oud verliefd stel
Artikel
3 minuten lezen

10 heerlijk ouderwetse relatietips (ze werken!)

De kwaliteit van je relatie heeft veel invloed op je lichaam en geest. Met deze tips geef je je relatie een fijne boost!
Podcast
17 minuten luisteren

Ellen zorgt naast haar gezin ook voor haar vader (en dat is best pittig!)

Hoe ga je gezonder leven in kleine stapjes? In onze podcastserie gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van relaties.