Vriendschap = geluk. Waar of niet?

Mensen zijn sociale dieren. Dat horen we vaak, en niet voor niets. We zijn ervoor gemaakt om samen te zijn. Onze sociale contacten zijn van groot belang voor ons geluksgevoel. Maar hoe werkt dat in ons hoofd en lijf? 
Vriendinnen die elkaar knuffelen
Ken je dat warme gevoel na een fijn gesprek met een goede vriendin, de slappe lach met je beste vriend of een etentje met je hele vriendengroep? Dat gevoel is met weinig anders te vergelijken. En bovendien: heel erg gezond.  

 

Grootste geluksonderzoek ooit 

Wat maakt ons nou echt gelukkig? Daar proberen wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Universiteit antwoord op te geven in ‘s werelds grootste (en langste) geluksonderzoek. Al 80 jaar volgen zij het leven van meer dan 700 mensen, om vast te stellen waar ons geluk nou precies vandaan komt. Wat blijkt: niet de mensen met de flitsende carrière of het meeste geld, maar de personen met hechte sociale banden zijn veruit het gelukkigst. En dat niet alleen, ze zijn ook gezonder, blijkt uit het onderzoek. Volgens hoofdonderzoeker Robert Waldinger werken goede relaties als een beschermhuls voor zowel je lichaam als je geest. Je hersenen blijven langer jong en je ervaart minder lichamelijke en geestelijk pijn. 

Het gelukshormoon 

Het klopt dus inderdaad dat onze vriendschappen heel belangrijk zijn voor ons geluk. Maar wat zorgt er nou precies voor dat we ons zo goed voelen bij sociaal contact? Dit komt door het knuffelhormoon, in de wetenschap beter bekend als oxytocine. Je hersenen maken deze stof aan bij prettig contact, zoals aankijken, aanraken of knuffelen. Het speelt een grote rol in al onze relaties en geeft ons dat gevoel van geluk en plezier. Maar dat is niet het enige. Het zorgt ook bewezen voor minder stress, verlaagt de bloeddruk, en maakt dat je je minder snel angstig voelt. Niet gek dus, dat uit onderzoek blijkt dat mensen met (genoeg) fijne contacten gezonder zijn en zich beter voelen.  

Meer = niet beter 

Belangrijk puntje uit datzelfde onderzoek: het aantal vriendschappen dat je hebt is niet zo belangrijk. Het gaat vooral om de kwaliteit van het contact. Een goede vriendschap waarin je interesses deelt en kwetsbaar kunt zijn, is waardevoller dan tien vriendschappen waarin dat niet kan. En het betekent trouwens ook niet dat er nooit eens een meningsverschil mag zijn. Goede vriendschappen kabbelen niet altijd, en af en toe een woordenwisseling zegt niks over de waarde van de relatie. Uiteindelijk gaat het erom dat je elkaar kunt vertrouwen, en op elkaar kunt bouwen wanneer het nodig is.  

Investeer in je vriendschappen 

Ga eens na bij jezelf: hoe tevreden ben jij op dit moment met de vriendschappen in jouw leven? Voel je je voldoende gedragen, of mis je op dat vlak nog iets? Misschien zijn er nog manieren te bedenken om deze banden sterker of dieper te maken. Dat is minder ingewikkeld dan je denkt. Maak een wandelafspraak, plan een etentje of stuur een berichtje. Ook een optie: ga gewoon eens koffiedrinken met de buurvrouw die je nog niet zo goed kent. Uiteindelijk hebben we allemaal behoefte aan contact. Samen is het leven simpelweg een stuk leuker.   
dochter die moeder aan het helpen is
Artikel
3 minuten lezen

Voorbij de smalltalk: zo leg je écht contact!

Een ‘diepgaand’ gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. We grijpen toch vaak naar het weer, de nieuwe auto of naar de kinderen die vakantie hebben. Maar hoe ga je nu die diepte in? Wij geven een paar handvaten:
Man appel aan het eten terwijl hij aan het werk is naast een collega
Artikel
3 minuten lezen

Zo geef je een positieve draai aan een stroeve werkrelatie

Een van de grootste stressfactoren op werk: een baas of collega met wie het niet botert. Maar hoe geef je een positieve draai aan zo’n verstoorde relatie? 
Podcast
17 minuten luisteren

Ellen zorgt naast haar gezin ook voor haar vader (en dat is best pittig!)

Hoe ga je gezonder leven in kleine stapjes? In onze podcastserie gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van relaties.