10 heerlijk ouderwetse relatietips (ze werken!)

Een goede relatie is iets om zuinig op te zijn, want het is een belangrijke factor in ons levensgeluk. De moeite waard dus om af en toe wat extra aandacht aan te geven. Met deze tips geef je je relatie een fijne boost!
Een verliefd oud echtpaar

De kwaliteit van je relatie heeft veel invloed op je lichaam en geest. Niets is zo verstorend voor je nachtrust en je geluk als relatiestress. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de stress die veroorzaakt wordt door relatieproblemen dezelfde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als bijvoorbeeld slechte voeding of te weinig bewegen. Investeren in je relatie is dus ook investeren in jezelf.

10 relatietips

1. Breng tijd samen door, zonder afleidingen

Even geen smartphone, tablet of wat voor scherm dan ook. Gewoon genieten van elkaars gezelschap. Wat is nou fijner dan een goed gesprek? Een rondje lopen of gewoon knuffelen met je geliefde? De juiste persoon maakt de meest doodgewone dingen bijzonder.

2. Wees écht aanwezig

Laat je geliefde merken hoe belangrijk hij/zij voor je is. Wees samen, kijk diegene aan, luister zonder een blik op de klok of je telefoon. Oprechte aandacht is het grootste cadeau dat je iemand kunt geven.

3. Spreek je waardering uit

Zo vaak als we het in de verliefde fase benoemen, zo weinig doen we dat in een lange relatie: zeggen hoe geweldig we iemand vinden. Dat kan niet vaak genoeg. Met een compliment laat je iemand stralen (en je relatie ook).

4. Werk samen en help elkaar

Wees elkaars beste maatje, steun elkaar, wees betrokken. Dit schiet er soms bij in in de drukte van alledag. Als de wasmand uitpuilt en de kinderen om aandacht vragen. Maar vergeet niet om het beste bij elkaar naar boven te blijven halen.

5. Wees eerlijk

Wees altijd eerlijk over jullie gevoelens, wensen en doelen in het leven. Want wanneer je eenmaal stopt met je uiten over bepaalde verlangens, gaan dingen hun eigen leven leiden. Of gaan júllie je eigen leven leiden, waardoor je ongemerkt uit elkaar groeit.

6. Zeg sorry

Inderdaad, niet altijd makkelijk, maar wel relatie reddend: je verantwoordelijkheid nemen wanneer je iets niet handig hebt aangepakt. Voelt je geliefde zich gekwetst of anderszins benadeeld? ‘Sorry’ is superlijm voor relaties.

7. Los relatieproblemen met elkaar op, niet met anderen

Ga niet over elkaars onhebbelijkheden klagen bij anderen. Bespreek ze met elkaar op een goed moment. Het is een valkuil om anderen aan ‘jouw kant’ te willen verzamelen, in een gezonde relatie is namelijk maar één kant. Die van jullie samen.

8. Houd je aan je beloftes

Blijf je best doen voor elkaar, net als in het begin. Echt, probeer het weer eens een weekje en je zult versteld staan wat voor effect het heeft.

9. Wees loyaal

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Val elkaar niet af, zelfs of juist in de donkerste momenten hebben we steun nodig van degenen die ons liefhebben. Trouw blijven in je relatie is geen optie, maar een prioriteit.

10. Blijf positief

We kennen allemaal periodes waarin we minder lekker in ons vel zitten. Dan ligt de neiging alles negatief te bekijken en te vitten op degene die het dichtst bij staat op de loer. Heel menselijk, maar pas op! Het is gif voor je relatie. Als er rottigs gebeurt: leer ervan en ga dóór. Blijf verder vooral fanatiek optimistisch.

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Gezonde relaties = minder stress

Een goed huwelijk, gelukkige kinderen, gezonde ouders, vrienden en leuke collega’s. Wie dat heeft, noemt zichzelf vaak gelukkig. Maar als een van die relaties verstoord raakt, voelen we dat onmiddellijk. Investeer dus altijd in de mensen om je heen. Het kleinste gebaar kan een groot effect hebben.
""

Download de Actify-app

Wil je graag gezonder leven, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Man appel aan het eten terwijl hij aan het werk is naast een collega
Artikel
3 minuten lezen

Zo geef je een positieve draai aan een stroeve werkrelatie

Een van de grootste stressfactoren op werk: een baas of collega met wie het niet botert. Maar hoe geef je een positieve draai aan zo’n verstoorde relatie?