Het allerbelangrijkste om gezond te leren eten? Doe wat bij jou past!

Voedingsblogs, magazines en boeken staan vol met allerlei verschillende adviezen over eten. Welke moet je kiezen? Onthoud vooral: ga op zoek naar een gezond voedingspatroon dat bij jou past. Dat je collega vegan eet, betekent niet dat jij dezelfde weg in hoeft te slaan.
Vrouw lacht uitbundig

Waarschijnlijk is er geen onderwerp ter wereld waarover zoveel verschillende adviezen worden gegeven als over voeding. Ken jij deze reclames nog? ‘Breek de dag, tik een eitje.’ En: ‘melk de witte motor!’ Maar daarna kregen we weer op ons hart gedrukt dat we moesten uitkijken voor ons cholesterol en onze vetinname. Weg dus met melk en eieren! Momenteel horen we vooral veel over het paleodieet, raw food, vegan en het ketogeendieet. Niet zo gek dus dat je de kluts kwijtraakt.

Gezond verstand

Op veel dingen heeft de wetenschap (nog) geen antwoord. Er wordt aangenomen dat bewerkte vleesproducten slecht zijn. Maar er is ook niet perse vastgesteld dat een kleine hoeveelheid bewerkte vleesproducten per maand gevolgen heeft voor je gezondheid. Moet je je filet americain dan maar voor altijd laten staan? Nee hoor. Wat we wel moeten doen is gewoon ons gezond verstand gebruiken, zegt Daan de Wit, wetenschapsjournalist en auteur van het boek Weet wat je eet. “Wetenschap is altijd in beweging en er komt elke keer weer nieuwe wetenschap”, legt hij uit. Er is dus geen manier vastgesteld die voor iedereen geldt. Het hangt van veel factoren af, zoals je leeftijd, je geslacht, je werksituatie en je gezondheid. “Ontdek waar jouw lichaam blij van wordt”, zegt De Wit. Ook maakt hij in zijn boek duidelijk dat er wel dingen zijn die voor iedereen goed zijn en voor iedereen slecht. Kijk, daar kun je wat mee.

Onbewerkt en natuurlijk

Wat voor niemand goed is, is dit: suikers en snelle koolhydraten (witte pasta, witbrood, witte rijst). Als je erop let om daar niet teveel van te eten, dan kun je een groot verschil maken voor je gewicht, je lichaam en je gezondheid. Ook kun je de pakjes en zakjes in de supermarkt maar beter links laten liggen. Hier zitten grote hoeveelheden suiker, zout en smaakversterkers in. Onbewerkt voedsel is veel beter voor je. Doordat steeds meer mensen dat beseffen, wordt er weer meer zélf gemaakt. Heerlijk toch, versgebakken broodlucht in de keuken, een zelfgemaakt potje jam, een vers getrokken bouillon of een voedzame bananencake. Zo weet je precies wat je eet!

Niet perfect

Probeer en experimenteer met wat bij je past. Voor de een is het prima om aan intermitted fasting te doen, een ander stort in als hij zonder ontbijt de deur uit moet. De een zweert bij een vegan leefstijl, de ander eet een paar dagen per week vegetarisch. En dat is prima, zegt De Wit, want zodra je ‘perfect’ wilt eten, wordt het allemaal veel te ingewikkeld. Houd dus in je achterhoofd dat weinig suikers en onbewerkt voedsel de basis van een gezond eetpatroon is. En zoek met die kennis naar een manier van eten die past bij jou!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

""
Artikel
3 minuten lezen

Het geheim van een gezond voedingspatroon

Wil je wel gezonder, maar lukt het vaak niet? Houd dan deze tips bij de hand. Je hebt maar een paar handvatten nodig die je helpen om gezond eten makkelijk te maken.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

3 eenvoudige manieren om meer groente te eten

Vind je het soms lastig om aan die hoeveelheid te komen? Met deze handige tips zet je eenvoudig een voedzame maaltijd op tafel.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Gezond en vitaal 100 jaar worden?

Gezond en vitaal de 100 jaar halen. Wereldwijd zijn er maar 5 plekken waar grote groepen mensen dit halen. Wat is hun geheim?