Wat we kunnen leren van de Blue Zones Hier worden mensen gemiddeld 90 jaar!

In de Blue Zones (gebieden waar de bevolking heel erg oud wordt) leven de mensen vanuit de basis en niet vanuit wat de wereld ze heeft opgelegd. En dat werkt dus! Hoe leeft iemand in een Blue Zone? En is het mogelijk om hier in Nederland iets van de Blue Zone-levensstijl over te nemen?
Vrienden lachen en drinken samen

Wat zijn de vijf Blue Zones?

Op de wereld zijn vijf Blue Zones: in Italië, Japan, Californië, Costa Rica en Griekenland. De mensen worden daar gemiddeld negentig (!) jaar. Dan Buettner, bedenker van de term Blue Zones en journalist van National Geographic. Hij deed samen met een heel team onderzoek naar de leeftijd en gezondheid van deze speciale bevolkingsgroepen. Zo kwam hij erachter wat de Blue Zoners anders doen dan wij.

Eenvoudig leven

Door de jaren heen zijn we in de westerse wereld steeds minder simpel gaan leven. We willen meer, beter, mooier, we willen wat de buren hebben. En wat die buren hebben, weten we door social media. Daarnaast heeft een groot deel van ons een zittend beroep en hangen we ’s avonds voor de tv. Ook zijn we helemaal gewend geraakt aan al het gefabriceerde eten dat in onze supermarkten ligt. Elk jaar worden er weer nieuwe producten bedacht en wij kopen ze zonder er al te veel bij stil te staan. ‘Oh lekker, een nieuwe chipssmaak!’ Al met al staan we recht tegenover de Blue Zoners, die eenvoudiger en veel gezonder leven.

Wat kunnen we leren van de mensen uit de Blue Zones?

Mensen in Blue Zones leven volgens het ‘gezondheid is een totaalplaatje’-idee.

1. Voeden, niet vullen

In Blue Zones eten de mensen volgens de voedingspyramide van Harvard, al weten ze dat zelf waarschijnlijk niet. Dat betekent: veel groenten en fruit, weinig dierlijke eiwitten, weinig toegevoegde suikers en koolhydraten, maar veel noten, zaden en peulvruchten. Bovendien stoppen ze met eten als ze vol zitten en niet ‘als het op is’ – iets waarvan wij wat kunnen leren.

2. Beweeg veel, maar simpel

Er wordt veel bewogen in de Blue Zones. Niet allerlei ingewikkelde trainingen met dure apparaten, maar ‘gewoon’ bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, zelf je deeg kneden (en geen mixer gebruiken) als je brood gaat bakken; dat werk. En dat doen de mensen daar tot op hoge leeftijd.

3. De reden dat je iets doet

Waar wij bezig zijn met ambities, carrières, stress ervaren en vaak niet kunnen wachten op ons pensioen, heeft de bevolking in de Blue Zones werk dat ze een tevreden gevoel geeft. Stoppen met werken en ‘pensioen’ bestaat voor hen dan ook niet. De mensen doen het op latere leeftijd gewoon wat rustiger aan. Door tevreden te zijn, ervaren ze weinig stress.

4. Je bent niet alleen

In deze gebieden horen mensen ergens bij. Bij de bevolking, bij het dorp, bij hun familie. Daardoor voelen ze zich verbonden met het grotere geheel. Natuurlijk kun je niet in een keer deze hele leefwijze overnemen. Maar kleine stapjes helpen ook: zoek een hobby waarvan je blij wordt, maak regelmatig een wandeling, eet zo puur en onbewerkt mogelijk en geef aandacht aan vrienden en familie. Dan word je waarschijnlijk niet ineens 110 jaar, maar leid je wel een gelukkiger en gezonder leven. En dat is het belangrijkste, toch?

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

Vrouw lacht uitbundig
Artikel
3 minuten lezen

Het allerbelangrijkste om gezond te leren eten

Voedingsblogs en boeken staan vol met verschillende diëten. Welke moet je kiezen? Onthoud: ga op zoek naar iets dat bij jou past.
Podcast
17 minuten luisteren

Jan leefde ongezond. Hij ging anders eten (en verloor 25 kilo)

Hoe ga je gezonder leven in kleine stapjes? In onze podcastserie gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van voeding.
""
Artikel
3 minuten lezen

Het geheim van een gezond voedingspatroon

Wil je wel gezonder, maar lukt het vaak niet? Houd dan deze tips bij de hand. Je hebt maar een paar handvatten nodig die je helpen om gezond eten makkelijk te maken.