Dokter Tamara: “Zit je goed in je vel? Dan wordt gezond eten makkelijker”

“Als je gezonder wil eten, neem dan eerst je leven onder de loep. Spring je elke ochtend enthousiast je bed uit of sleep je jezelf de dag door?” Huisarts Tamara de Weijer bekijkt eten binnen het totaalplaatje van ons leven. En dat is goed om over na te denken.
Vrouw proeft smoothie

Ruim vijftig procent van de volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht. Soms een klein beetje en soms flink. We geven onszelf regelmatig op onze kop dat we te veel eten. Dat we weer de bodem van een zak chips hebben gezien. Geen zin hadden om te koken en een pizza bestelden. Dat we ons voornamen om één stroopwafel te eten, maar dat het er ongemerkt toch drie werden. Met ons hoofd weten we prima wat we moeten doen. Minder snoepen en snacken, meer groenten en fruit eten, minder uit pakjes en zakjes koken, geen bergen brood en pasta en aardappelen wegwerken, minder vlees….maar oh wat is het vaak lastig.

Er speelt meer

“Gewoonten doorbreken is inderdaad niet makkelijk’, zegt huisarts Tamara de Weijer. “Besef dat onze hersenen erop gemaakt zijn om vet en zoet voedsel te pakken. Pas als je heel vaak een andere keuze hebt gemaakt, slijt die nieuwe gewoonte erin en gaat het steeds meer vanzelf.” Volgens Tamara speelt er ook iets anders. “Ik zie in mijn praktijk dat er vaak meer aan de hand is dan alleen de moeite met gezond eten. Veel mensen zijn somber of depressief. Ze slapen slecht of ontspannen te weinig. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt als je iets hebt waarvoor je ’s ochtends enthousiast je bed uitspringt. Als jij je elke dag naar je werk moet slepen en ongelukkig bent, dan maak je het jezelf extra moeilijk door ook nog gezonder te willen leven. Je vindt dan vaak juist troost in het eten.”

Slecht slapen = meer eten

Ongeluk en ongezond zijn, houden dus verband met elkaar. Als je bijvoorbeeld constant te druk bent op je werk is het soms lastig in slaap komen, omdat de stress ’s nachts nog door je lijf giert. Dat betekent dat je de volgende dag bijna gegarandeerd 150 calorieën meer zal eten. Tamara: “Daarnaast is eenzaamheid ook echt een onderbelicht probleem in Nederland. Het is veel groter dan we denken. Wij mensen zijn sociale wezens en als we ons niet verbonden voelen met anderen dan worden we ongelukkig.” We kunnen allemaal bedenken hoe eenzaamheid eruit kan zien. De stilte verbreken door doelloos series te kijken, veel te slapen, het nut niet zien van bewegen en een gevoel van somberheid opvullen met…juist ja…eten.

Werk aan de basis

“We praten over hoe slecht het voor onze gezondheid is om te roken, alcohol te drinken of te veel te eten, maar we moeten kijken naar wat daaronder ligt”, legt Tamara uit. “Waarom drinken, roken en/of eten mensen zoveel? Ga daar mee aan de slag en zorg dat je de basis van je leven (denk aan: werk, relaties met anderen, je omgeving) op orde krijgt. Je zult zien dat het dan makkelijker wordt om met slechte gewoonten te breken.”

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
2 minuten lezen

Gezonder eten: makkelijker dan je denkt

Gezonder eten of afvallen: we zien het altijd als een heel grote stap. Morgen ga ik beginnen! En dan moet het roer ook meteen radicaal om. Maar een verandering kan ook in kleine stapjes gaan.
Vrienden lachen en drinken samen
Artikel
3 minuten lezen

Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Hoe leeft iemand in een Blue Zone? En is het mogelijk om hier in Nederland iets van de Blue Zone-levensstijl over te nemen?
Lise kookt een gezonde maaltijd
Video
9 minuten kijken

Aflevering 2 | Totaalplaatje van Lise

Lise is zwanger en heeft niet vaak inspiratie om gezond te eten. Check in de video met welke simpele tips Lise gemakkelijke en gezonde maaltijden op tafel zet.