Zet slapen bovenaan je to-do-lijstje (juist als je het druk hebt!) Waarom slaap je beste mattie is

Als je het druk hebt, is slaap vaak het eerste waar je op inlevert. Je haalt een nacht door om die schoolopdracht in te leveren. Of je maakt het laat met vrienden. De volgende ochtend sta je weer vroeg op om te leren of te werken. Het probleem: zonder die slaap, hou je de rest niet vol. Juist als je een druk leven hebt, is slaap je allerbeste vriend.
Studente maakt zich op in de spiegel

Je denkt misschien dat een korte nacht onschuldig is. En, toegegeven, als het heel af en toe gebeurt, kan het niet zoveel kwaad. Maar als je te vaak inlevert op je nachtrust, kun je je gezondheid echt in gevaar brengen. Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat maar liefst 42,7 procent van de jongeren te kort slaapt (minder dan zeven uur). 19,1 procent slaapt zelfs minder dan 6 uur. Bij zo weinig slaap loop je risico op hartproblemen, diabetes, een beroerte en een depressie. Slapen is belangrijk om je brein schoon te spoelen van alles wat je overdag hebt meegemaakt en geleerd. Daar kan geen energiedrankje tegenop.

Koop een wekker

Of het blauwe licht uit je telefoon nu echt schadelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar dat eindeloze scrollen op je feed is sowieso niet goed voor je nachtrust. Arco Bregman, oud-directeur van Youngworks dat samen met de Hersenstichting de Slaap Lekker-actie bedacht, zag het ook: “Er zit een ‘gat’ tussen weten en doen. Jongeren zijn dol op slapen en weten dat ze het nodig hebben. Maar toch snoepen ze er tijd af. Ze blijven te lang bezig op hun mobiel. Vermaak, sociaal contact en status zijn de beloningen die het winnen van voldoende slaap.” Al TikTokkend ben je inderdaad zo weer drie kwartier verder. En dan moet je nog proberen in slaap te vallen, wat bij 33,7 procent van de jongeren al langer dan een half uur duurt. Dus hup, laat je telefoon in de woonkamer liggen als je gaat slapen en koop een wekker. Is die klok-smoes ook meteen afgestreept.

De schone slaper

Je slaapkamer is dé plek waar jij alles doet wat jij graag wil. Gamen, kletsen met vrienden, YouTube kijken. En als het even kan ontbijten en lunchen. Toch is het belangrijk voor een goede nachtrust om je slaapkamer alleen voor slapen te gebruiken. Dan zien je hersenen die plek aan voor rust en regelmaat, en niet voor prikkels. Ruim je kamer dus op, hoe stom dat ook klinkt. Misschien kun je op zolder, of in een huisje in de tuin wel een eigen game-kamer maken. Win-win voor iedereen.

Vraag hulp

Volgens het onderzoek van de Hersenstichting vindt 82 procent van de jongeren dat school iets kan doen aan het slaaptekort, namelijk: minder huiswerk opgeven. Zeker als je ook nog wil werken, sporten en vrienden wil zien is het best een puzzel met de tijd. Nu kun je proberen om minder toetsen te hoeven maken, maar waarschijnlijk heb je meer succes als je je ouders of je mentor vraagt om je te helpen met plannen. Dan weet je precies wát je moet doen en wanneer. En hoef je daar niet meer wakker van te liggen. Plannen is lastig, en al helemaal voor een puberbrein in de groei, dus gun je hoofd alsjeblieft de nodige rust.

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Leren slapen

TIP!

De online Somnio slaaptherapie helpt je om beter te slapen - zonder pillen en middeltjes. Met de Somnio slaaptherapie pak je je slaapproblemen blijvend aan. Onder begeleiding van een ervaren slaapconsulent verbeter je je slaappatroon binnen enkele weken. Je krijgt handige tips je slaapomgeving, slaapgedrag en gedachten rondom slaap. Als je aanvullend 1, 2, 3 of 4 sterren verzekerd bent krijg je een vergoeding voor deze cursus.

Meer weten over slaaptherapie?

Ontdek meer

Baby ligt op borst van moeder
Artikel
2 minuten lezen

Beter slapen: superbelangrijk

Slapeloze nachten vindt niemand leuk! Gelukkig zijn er een heleboel kleine dingen die kunt doen om fit wakker te worden. Daarom is het goed om je er een keer in te verdiepen, want dan kun je er mee aan de slag.
Baby ligt op borst van moeder
Artikel
3 minuten lezen

Beter slapen doe je door dit licht

Geen alcohol, geen koffie, geen suiker, geen dutjes en geen beeldschermen voor het slapengaan. Wat dan wel? Je biologische klok volgen en rood licht.
Vrouw ligt in bed met telefoon
Artikel
4 minuten lezen

In 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Met dit stappenplan kun je er iets aan doen.