Krijg ik een spiraal vergoed?

Een spiraal is anticonceptiva. Bent u van plan om een spiraal te laten plaatsen? Ga dan naar uw huisarts en overleg of een spiraal voor u de beste oplossing is.

U kunt een spiraal vergoed krijgen

De vergoeding hangt af van wie de spiraal bij u plaatst. Dit is in de meeste gevallen uw huisarts. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bevoegde verloskundigen mogen ook een spiraal plaatsen. Uw verloskundige kan u vertellen of hij/zij hiervoor bevoegd is. 

Bij het plaatsen van een spiraaltje hoort ook een standaard nacontrole. Doet de gynaecoloog de nacontrole? Dan declareert de gynaecoloog deze controle soms apart via een nieuwe diagnose-behandelcombinatie. Voor deze zorgkosten geldt het eigen risico. Daarom betaalt u deze kosten misschien zelf. Lees meer over de diagnose-behandelcombinatie. De verloskundige declareert de kosten wel in 1 keer. En hiervoor betaalt u geen eigen risico.

Plaatst uw huisarts de spiraal?

Bent u jonger dan 21? Kijk dan voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij anticonceptie tot 21 jaar. Bent u 21 jaar of ouder? Kijk dan voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij anticonceptie vanaf 21 jaar. Het consult en plaatsen van het spiraaltje bij de huisarts is huisartsenzorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij huisartsenzorg.

  • U haalt met het recept van de huisarts zelf het spiraaltje bij de apotheek.
  • U maakt een afspraak bij de huisarts voor het plaatsen van het spiraaltje. Het consult en plaatsen van het spiraaltje bij de huisarts is huisartsenzorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij huisartsenzorg.
  • U neemt het spiraaltje mee dat u zelf opgehaald heeft bij de apotheek.

Plaatst uw gynaecoloog de spiraal?

Het spiraaltje en het plaatsen daarvan is medisch-specialistische zorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij medisch-specialistische zorg.

  • U maakt met de verwijzing van de huisarts een afspraak in het ziekenhuis om het spiraaltje te laten plaatsen.
  • Het spiraaltje wordt door het ziekenhuis geleverd. U haalt het spiraaltje dus niet zelf bij de apotheek.
  • De gynaecoloog plaatst het spiraaltje.

Plaatst uw verloskundige de spiraal?

Bent u jonger dan 21? Kijk dan voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij anticonceptie tot 21 jaar. Bent u 21 jaar of ouder? Kijk dan voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij anticonceptie vanaf 21 jaar. Het consult en plaatsen van het spiraaltje bij de verloskundige is huisartsenzorg. Kijk voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding bij huisartsenzorg.

  • U haalt met het recept van de verloskundige zelf het spiraaltje bij de apotheek.
  • U neemt het spiraaltje mee dat u zelf opgehaald heeft bij de apotheek.
  • Uw verloskundige plaatst het spiraaltje.
  • Een extra controle door een verloskundige vergoeden we niet.

Tip: vervang of verwijder uw spiraal op tijd

Een hormoonspiraal werkt 5 jaar. Een koperspiraal werkt 5 tot 10 jaar. Laat de spiraal dus op tijd vervangen. U maakt hiervoor een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar de gynaecoloog.