Mondzorg voor kinderen

Mondzorg voor kinderen

Meeste tandartskosten kinderen volledig vergoed

De kosten voor controles voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als u als ouder of verzorger geen tandartsverzekering heeft. Dat geldt ook voor de meest voorkomende behandelingen bij de tandarts en de mondhygiënist. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u zich dus geen zorgen te maken over extra kosten voor een tandartsbezoek. Wel zo’n geruststellende gedachte.

Moet een melkgebit ook naar de tandarts?

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Een melkgebit is óók gevoelig voor tandplak en gaatjes. Het advies van tandartsen is om vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts te gaan.

En een tienergebit?

Goede tandzorg houdt niet op als het melkgebit is gewisseld naar een volwassengebit. Voor tieners is een bezoek aan de tandarts daarom net zo belangrijk.

Geen omkijken naar de rekening

De tandarts stuurt de nota vrijwel altijd direct naar ons toe. Daar heeft u dus geen omkijken naar. En krijgt u de nota toch mee? Dan kunt u deze eenvoudig bij ons declareren.

Een beugel voor uw kind

De vergoeding van de beugel van uw kind komt niet uit de basisverzekering. Hiervoor heeft u minimaal een aanvullende verzekering met 3 sterren nodig.

Tips voor een gezonde kindermond

Dit zorgt niet alleen voor een gezonde ontwikkeling van het gebit. Het verkleint ook angst op latere leeftijd. Neem uw kind al vanaf de doorbraak van het eerste tandje
 mee naar de tandarts. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn. De basisverzekering vergoedt 
tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.*
Tip: neem uw kind mee tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt. En dat er niets vervelends gebeurt.

* Met uitzondering van kronen en bruggen op kiezen en de kosten voor een beugel.
Poets met fluoride peutertandpasta en een zachte, kleine tandenborstel. Tot 2 jaar kunt u het gebit éénmaal per dag poetsen. Vanaf 2 jaar poets u het gebit tweemaal per dag. U kunt het gebit van uw kind ook poetsen met een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale elektrische kindertandenborstels ontworpen. Die maken poetsen voor kinderen leuker. En leren goede poetsgewoonten aan. Bewegingen van deze elektrische kindertandenborstels zijn minder krachtig. Ze vibreren minder en maken een zachter geluid. Het gebruik ervan is zacht en veilig voor uw kind vanaf 4 tot 10 jaar. Klinisch onderzoek toont aan:
 • dat een elektrische tandenborstel voor kinderen beter is in het verwijderen van tandplak op moeilijk bereikbare plaatsen (zoals de achterste kiezen en aan de binnenkant van de tanden) dan een handtandenborstel
 • dat kinderen van 7 tot 10 jaar met een elektrische tandenborstel langer poetsen dan met een handtandenborstel
 • dat kinderen van 7 tot 10 jaar met een elektrische tandenborstel langer poetsen dan met een handtandenborstel. Het is belangrijk uw kind tot de leeftijd van 10 jaar 1 x per dag na te poetsen. Vanaf 10 jaar is de motoriek van het kind verder ontwikkeld.
 • Neem uw kind van jongs af aan mee naar de tandarts. Zo raakt het vertrouwd met de tandarts en de praktijk.
 • Poets de tanden 2 keer per dag 2 minuten met fluoride tandpasta.
 • Beperk het aantal eet - en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes.Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen.En is de kans op gaatjes kleiner.
 • Laat uw kind niet langdurig sabbelen op een(zuig) fles met limonade, vruchtensap, melk - en yoghurtdranken.Dit is slecht voor het melkgebit.
 • Meld medicijngebruik altijd aan uw tandarts of mondhygiënist.
 • Maak aften(pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot.Dit verergert de klachten.Na 2 tot 3 weken moet de aft verdwenen zijn.
 • Laat uw kind zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken drinken.Ook light - dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur(erosie).(bron: KNMT)
 • Geef na het tandenpoetsen’ s avonds niets zoets meer te eten of drinken.Geef alleen nog water.