Collectieve verzekering via uw gemeente

 zorgbemiddeling.jpg

Collectieve zorgverzekering Optimaal

Met een zorgverzekering bent u verzekerd tegen ziektekosten. De collectieve zorgverzekering Optimaal is speciaal bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Door de collectieve afspraken met gemeenten is het mogelijk om tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding een zorgverzekering met ruime vergoedingen aan te bieden. De collectieve zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering Basis Zeker en aanvullende Optimaal verzekeringen. Via sommige gemeenten krijgt u korting op de basisverzekering. Daarnaast betalen veel gemeenten mee aan de premie van de aanvullende verzekering. Hierdoor is de premie van de collectieve verzekering vaak voordelig.

Voordelen van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis

 • Lagere premie voor de basisverzekering Basis Zeker door mogelijke korting via uw gemeente
 • Lagere premie voor de aanvullende verzekering doordat de meeste gemeenten daarin financieel bijdragen
 • Uitgebreide dekkingen in de aanvullende verzekering, zoals 100% vergoeding van de eigen bijdragen voor bijvoorbeeld medicijnen, kraamzorg, hoortoestel en ziekenvervoer.

Gemeenten die een contract hebben met Zilveren Kruis

Assen
Baarn
Beemster
Blaricum
Bloemendaal
Borger-Odoorn
Bunschoten
Coevorden
Dalfsen
DeWolden
Eemnes
Elburg
Hardenberg
Heemskerk
Heemstede
Hoogeveen
Huizen
Kampen 
Laren


Meppel
Nunspeet
Oldebroek
Ommen
Oostzaan
Purmerend
Putten
Scherpenzeel
Soest
Staphorst
Steenwijkerland
Veluwerand
Weesp
Westerveld
Wormerland
Wijdemeren
Zaanstad
Zwartewaterland

 

De basisverzekering

In Nederland is de basisverzekering verplicht. Iedereen wordt voor de basisverzekering geaccepteerd. De overheid bepaalt welke zorg hierin zit en dit is dus bij elke verzekeraar hetzelfde. Elke basisverzekering dekt onder andere kosten voor de huisarts, geneesmiddelen, verloskundige zorg en ziekenhuiszorg.
De collectieve zorgverzekering Optimaal heeft als basisverzekering de natura polis Basis Zeker. Met deze naturapolis krijgt u 100% vergoed bij alle gecontracteerde ziekenhuizen en alle zorgverleners met een contract. 

Verplicht eigen risico

De overheid heeft bepaald dat elke verzekerde van 18 jaar en ouder jaarlijks de eerste € 385 zelf betaalt voor medische kosten die hij of zij maakt. Dit noemen wij het verplicht eigen risico.

Voor sommige zorg geldt geen eigen risico geldt niet voor. Het gaat om:
 • zorg uit de aanvullende verzekering
 • bezoek aan de huisarts en huisartsenpost (wel eigen risico bij behandelingen of onderzoeken die de huisarts uitbesteedt, zoals laboratorium onderzoeken)
 • zorg voor kinderen onder de 18 jaar
 • hulpmiddelen in bruikleen
 • wijkverpleging
 • ketenzorg via de huisarts
 • reiskosten en nacontroles van orgaandonoren
 • bevalling en verloskundige zorg
 • kraamzorg
 
Sommige gemeenten kiezen ervoor om het eigen risico van € 385 te verzekeren in de collectieve zorgverzekering. Dit geldt voor de gemeente Assen, Dalfsen, Heemskerk, Weesp en Zaanstad. Voor het herverzekeren van het eigen risico geldt in 2019 premie van € 25,72 per maand.

Gespreid betalen eigen risico

Heeft uw gemeente geen afspraak met Zilveren Kruis voor het eigen risico binnen de collectieve zorgverzekering? En verwacht u dat u in 2019 het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kunt u vooraf gespreid betalen aanvragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent. U hoeft het bedrag niet in 1 keer volledig te betalen. U betaalt in 10 termijnen € 38,50 per maand. Heeft u aan het einde van het jaar uw eigen risico niet opgemaakt? Dan betalen wij het bedrag dat nog openstaat aan u terug. Dit doen we dan eind april 2020. Kijk voor meer informatie op www.zk.nl/eigenrisico.

De aanvullende verzekeringen van Optimaal

Voor zorg die niet in de basisverzekering zit, heeft Zilveren Kruis samen met gemeenten 3 aanvullende verzekeringen samengesteld. Deze heten Optimaal Aanvullend 1, 2 en 3. Het is binnen de collectieve verzekering Optimaal verplicht om 1 van deze aanvullende verzekeringen bij af te sluiten.Met een aanvullende verzekering krijgt u vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen/lenzen en alternatieve geneeswijzen. Alle vergoedingen vindt u in het vergoedingenoverzicht. Of bekijk de informatiedocumenten over de aanvullende verzekeringen van Optimaal:

Een beknopt overzicht vindt u in de vergoedingenwijzer (pdf).

Tandartsverzekering

Het is binnen de collectieve verzekering Optimaal ook verplicht een tandartsverzekering af te sluiten. Uw keuze voor uw aanvullende verzekering bepaalt welke tandartsverzekering u heeft. Kiest u voor de Optimaal Aanvullend 1 of Optimaal Aanvullend 2? Dan sluit u daarmee ook de Aanvullend Tand 1 ster af. U krijgt dan maximaal € 250 vergoed als u naar de tandarts gaat. Kiest u voor de Optimaal Aanvullend 3? Dan sluit u daarmee ook de Aanvullend Tand 2 sterren af. U krijgt dan maximaal € 500 vergoeding voor tandartskosten. Alleen als u een volledige gebitsprothese heeft, dan heeft u de keuze om geen tandartsverzekering af te sluiten. Bekijk het vergoedingenoverzicht​ of bekijk de informatiedocumenten over de aanvullende tandverzekeringen van de Optimaal-lijn:

Extra dekking: de 75% dekkingen uit de aanvullende tandartsverzekeringen worden tot 100% aangevuld vanuit de aanvullende verzekeringen van Optimaal.

Premie zorgverzekering 2019

De premie voor de basisverzekering Basis Zeker is in 2019 € 126,95. Via sommige gemeenten krijgt u korting op de basisverzekering. Daarnaast dragen de meeste gemeenten bij in de premie van de aanvullende verzekering. Het effect van deze bijdrage van uw gemeente is niet in onderstaand overzicht meegenomen. Wilt u weten hoeveel uw gemeente bijdraagt? Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
 
Aanvullend Tand Totaal per maand
Optimaal 1 € 10,55 € 7,95 € 18,50
Optimaal 2 € 25,55 € 7,95 € 33,50
Optimaal 3 € 40,25 € 14,50 € 54,75

Wilt u zich aanmelden bij Zilveren Kruis?

Meldt u aan via gezondverzekerd.nl als uw gemeente daar vermeld staat. Staat uw gemeente er niet bij? Dan kunt u bij uw gemeente een brochure aanvragen met een aanvraagformulier. Samen bepaalt u de zorgverzekering die aansluit op uw behoeften. Uw gemeente doet een inkomenstoets en bepaalt op basis hiervan of u gebruik mag maken van de collectieve zorgverzekering Optimaal van Zilveren Kruis. Voor meer informatie kunt u ook bellen met Zilveren Kruis: 071 751 00 33.