(H)erken verzuim door overgangsklachten

Artikel
25-10-2021
2 minuten leestijd
Het gebrek aan kennis over de overgang is groot te noemen. Evenals de uitwerking die dit heeft op het functioneren op de werkvloer. Terwijl uit statistieken van het CBS blijkt dat er een relatie is tussen ziekteverzuim en menopauze.
Een groepsbespreking

Vrouwen in de leeftijdscategorie 45-55 jaar hebben eerder kans om uit te vallen dan vrouwen tussen de 25-45 jaar. Ruim een derde van het verzuim is toe te schrijven aan de menopauze. De Week van de Overgang (3 t/m 9 april) helpt het taboe dat op dit onderwerp rust te doorbreken.

Taboe doorbreken

‘Het is van belang dat vrouwen zich durven uitspreken. Zowel in de privésfeer, als op de werkvloer’, vertelt Betty Visker, directeur van Studio Vrouw en initiatiefnemer van de Week van de Overgang. Naast het nemen van de eigen regie benadrukt ze dat er ook sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid. ‘De werkgever moet wel zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent een werksfeer waarin overgangsklachten bespreekbaar zijn’, aldus Betty.

Geen aandacht voor klachten

Linda de Mol zei eens tijdens een uitzending van Pauw en Witteman: ‘De overgang? Daar wil ik niet over praten. Niet sexy.’ Een houding die, gezien de aandacht die er voor is, door velen gedeeld wordt in onze maatschappij. Uit onderzoek blijkt echter dat maar liefst 80% van de vrouwen te maken krijgt met overgangsverschijnselen.

Het is zinvol voor werkgevers om aandacht te hebben voor overgangsklachten

Hierbij kan gedacht worden aan opvliegers en stemmingswisselingen. Het is dus van grote invloed op het dagelijks functioneren van veel vrouwen. Betty: ‘Medewerkers die goed in hun vel zitten, zijn prettige collega’s voor elkaar en voor hun klanten, patiënten en relaties. Het is daarom zinvol voor werkgevers om hierin te investeren.’

Hormonale schommelingen

Nederlands onderzoek, toont aan dat maar liefst 34% van gezond werkende vrouwen in de leeftijd van 45 – 50 jaar regelmatig uit het arbeidsproces valt door overgangsklachten zoals slapeloosheid, opvliegers, gewrichtsklachten en depressie.

Vrouwen met overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie, blijken ook 4 keer zoveel kans op een depressie te hebben. De oplossing ligt dan echter niet in het behandelen van de depressie, maar in het behandelen van de hormonale schommelingen die verantwoordelijk zijn voor de overgangsklachten, waardoor een depressie kan ontstaan.

De oplossing

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Her- en erkenning van de overgang. Door medewerkers zelf, maar ook door het management. Het is belangrijk dat het bespreekbaar gemaakt wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van workshops op de werkvloer. Regelmatige inloopspreekuren op het werk dragen bij aan een snelle behandeling. Tevens draagt dit bij aan preventief uitval voorkomen doordat een bepaalde mate van laagdrempeligheid ontstaat. Hierdoor kunnen problemen tijdig opgespoord en aangepakt worden.

Advies

Het advies naar werkgevers is net zo simpel als de oplossing. Veranderende hormonen hoort bij het leven van een vrouw en veroorzaken klachten. Maak het bespreekbaar en koppel psychische klachten zoals vermoeidheid, concentratieverlies of zwaarmoedigheid niet direct aan een depressie of burn-out. Je houd je medewerkers op de werkvloer met goede praktische voorlichting, acceptatie én de juiste behandeling.

Meer weten? Kijk voor het programma en overige informatie op Week van de Overgang.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn