Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig? Doe de test!

De zon is heerlijk, maar teveel zon kan schadelijk zijn voor onze huid. De UV-straling in zonlicht kan leiden tot verbranding, vroegtijdige veroudering en zelfs huidkanker. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je huid te beschermen: zonnebrandcrème. Maar welke factor zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk nodig?
""

We spraken met dermatoloog i.o. van het Erasmus Medisch Centrum, Sven van Egmond en Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, om te helpen met het bepalen van de juiste factor zonnebrandcrème voor jouw huidtype. Hieronder kan je meedoen aan een korte test waarmee je binnen enkele minuten weet welke factor het beste bij je past én welke SPF je nodig hebt.

Welke zonnebrandcrème factor past bij jou? 

Welke factor heb je nodig? Dermatoloog i.o. Sven van Egmond is hier stellig in: “Hoe lang je in de zon kan zonder zonnebrandcrème en welke SPF je nodig hebt, ligt aan hoe hoog de zonkracht (de uv-index) is en wat je huidtype is.  

Doe de test 

Beantwoord de volgende vragen en tel de punten bij elk antwoord:

1. Wat is je huidtype? 

A. Lichtgetint (verbrandt gemakkelijk, bruint langzaam) - 3 punten
B. Gemiddeld getint (verbrandt soms, bruint geleidelijk) - 2 punten
C. Donkergetint (verbrandt zelden, bruint snel) - 1 punt 

2. Hoe vaak ben je in de zon?

A. Meerdere keren per week - 3 punten
B. Enkele keren per maand - 2 punten
C. Minder dan 1 keer per maand - 1 punt 

3. Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming?

A. Ja, meerdere keren per jaar - 3 punten
B. Ja, eens per jaar - 2 punten
C. Nee, nooit - 1 punt

4. Hoe gevoelig is je huid voor de zon? 

A. Zeer gevoelig (verbrandt altijd, nooit bruin) - 3 punten
B. Redelijk gevoelig (verbrandt soms, bruint langzaam) - 2 punten
C. Niet gevoelig (verbrandt zelden, bruint snel) - 1 punt

Tel nu je punten bij elkaar op:

7-9 punten: Je hebt een gevoelige huid en hebt een zonnebrandcrème met factor 50+ nodig.
4-6 punten: Je hebt een gemiddelde huid en hebt een zonnebrandcrème met factor 30 nodig.
1-3 punten: Je hebt een sterkere huid en hebt een zonnebrandcrème met factor 30 nodig. 

Smeer je in en verklein de kans op huidkanker 

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 1 op de 5 Nederlanders krijgt namelijk te maken met huidkanker. Met meer dan 20.000 nieuwe patiënten per jaar is het een serieuze ziekte die veel gevolgen kan hebben op het leven van mensen. Gelukkig is huidkanker goed te voorkomen door je te beschermen tegen de zon.  

Zilveren Kruis zet zich daarom in om mensen te helpen met de strijd tegen huidkanker. Onder de slogan ‘Zorg dat je smeert’ hebben we diverse campagnes om mensen bewuster te maken over de risico's van de zon en hoe belangrijk zonnebrandcrème is voor het tegengaan van huidkanker.

Gratis zonnebrandcrème en SkinVision-app

Om het smeren nog makkelijker te maken voor iedereen, hebben we op 120 plekken in Nederland ‘smeerpalen’ gezet. Bij het strand, op festivals, maar ook bij sportverenigingen. Bij deze palen kan je gratis zonnebrandcrème opdoen, zodat je beter beschermd bent tegen de zon.

Maak tijdelijk kosteloos gebruik van de SkinVision-app!

Je krijgt de SkinVision-app het hele jaar vergoed als je een collectieve of aanvullende verzekering hebt. Heb je dit niet of ben je geen klant? Gebruik dan tot 30 september 2024 de code zkzomer24 om de app kosteloos te gebruiken. Ga naar 'Account' en 'Voer promocode in'. Verwijst de app je door naar de huisarts of dermatoloog? Je basisverzekering vergoedt deze kosten. Voor een bezoek aan de dermatoloog betaal je wel eigen risico.

Marijne Landman

Dit interview is tot stand gekomen door een gesprek met Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, het goede doel voor alle huidaandoeningen. Het Huidfonds zet zich in om huidaandoeningen te verminderen en het leven met een huidaandoening te verbeteren. Daarnaast is het Huidfonds kennispartner van het Zilveren Kruis.

Sven van Egmond, Dermatoloog i.o.

Sven is dermatoloog in opleiding bij het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Naast een promotieonderzoek over huidkanker en een post-doc in de Verenigde Staten over dit onderwerp, heeft Sven zich ingezet voor het oprichten van De Huidkanker Stichting (HUKAs).

Gerelateerde artikelen

""

Waar staat SPF voor? Alles over bescherming van zonnebrandcrème

Dermatoloog Dr. Daniel Kadouch legt uit waar de afkorting SPF en de getallen voor staan, wat het verschil is tussen UVA en UVB-stralingen en hoe lang je in de zon kan blijven met deze beschermingsfactor.
""

Hoeveel zonnebrandcrème heb je per dag nodig?

Hoeveel zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk per dag nodig? En hoe vaak moet je deze smeren?