
Ellen (45): “Acht jaar liep ik ermee rond, pas later bleek het huidkanker”
Toch bleef de plek zitten. Geen pijn, geen jeuk, maar ook geen verbetering. “Jarenlang bleef ik ermee rondlopen. Soms probeerde ik een andere zalf, soms leek het iets minder te worden. "Maar het bleef een terugkerende plek.”
Meest voorkomende vorm van huidkanker
Via de SkinVision-app maakte ze een foto van haar huid. “Ik kreeg de melding: hoog risico - neem contact op met een arts." "Dat gaf mij net dat laatste zetje om naar de huisarts te gaan en te vragen om een biopt.” De huisarts stond daar voor open. En inderdaad: het bleek basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.
Basaalcelcarcinoom is een kwaadaardige huidplek en de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het groeit meestal langzaam en zaait gelukkig bijna nooit uit. Toch is het in veel gevallen belangrijk om het te laten verwijderen: hoe langer je wacht, hoe moeilijker de behandeling wordt.
Een nieuwe huidplek
Ellen werd doorgestuurd naar de dermatoloog voor een operatie aan de huidplek. Terwijl ze bezig was met het behandeltraject, begon een nieuwe plek op haar buik te groeien. “Ik had net gehoord dat ik geopereerd zou worden aan de eerste plek,” vertelt ze. “En ineens zat daar nog zo’n rode kring." "Dat voelde niet goed, en ik wilde dat het er direct uit werd gehaald.” Uiteindelijk bleek dit ook een basaalcelcarcinoom te zijn.
Het voelde voor haar als een lang traject. “Elke huidkanker kan er anders uitzien,” heb ik begrepen. “Een kennis had ook een basaalcelcarcinoom, en daarbij leek het meer op een glazen bolletje op de huid.” Ze is blij dat ze is blijven opletten. Ook kijkt ze tegenwoordig anders naar zonbescherming. “Vroeger ging ik zonder na te denken onder de zonnebank." Nu nooit meer. "Ook smeer ik zorgvuldig met zonnebrandcrème in de zomer én in de lente."
Technologie als extra steun
Wat haar betreft laat deze ervaring zien dat technologie, artsen en patiënten goed kunnen samenwerken. De SkinVision-app hielp haar om sneller in actie te komen. “Door de notificatie van de SkinVision-app voelde ik me zekerder om te vragen: ‘Kunnen we dit misschien verder onderzoeken?’”
Dat Zilveren Kruis de app vergoedt in aanvullende pakketten, vindt ze een grote plus. Tot 30 september is de app zelfs voor iedereen gratis. “Ik hoop dat nog meer mensen er gebruik van gaan maken, juist omdat je op een laagdrempelige manier kunt checken of iets mogelijk verdacht is.”