
Ralf: "Het onderbuikgevoel van mijn dochter heeft mijn leven gered"
Van onderbuikgevoel tot diagnose
“De moedervlek zat in mijn nek, vlak onder mijn oor." “Mijn dochter keek ernaar en zei: ‘Pap, dit moet je laten nakijken.'" Zelf vond ik het niet verontrustend. Geen jeuk, geen pijn; ik wist niet eens hoe lang het er al zat. "Misschien al jaren?” Toch bleef haar gevoel knagen. Uit voorzorg besloot Ralf de plek te controleren met de SkinVision-app – een app waarmee je huidplekken kunt analyseren via je smartphone. De uitslag was duidelijk: hoog risico - neem contact op met een arts. Dat deed hij en diezelfde week werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis.
Operaties, litteken en herstel
De dermatoloog zag afwijkingen, maar stelde Ralf gerust. “Hij zei: ‘Ik zou het weghalen, maar ik verwacht niet dat het iets ernstigs is. Dus ik maakte me niet direct zorgen.” Een paar weken later onderging Ralf een kleine ingreep, de plek die werd weggesneden was maar twee centimeter. “Ik was niet zenuwachtig." Ik dacht: "Klein sneetje en klaar.”
Tot het telefoontje kwam. Het ziekenhuis belde twee weken later. "De arts moest het drie keer zeggen voordat het tot me doordrong: melanoom.” Dit is een gevaarlijke vorm van huidkanker, die dodelijk kan zijn als je er te laat bij bent. Een intensief traject volgde. Ralf onderging nog twee operaties, waarbij niet alleen de melanoom, maar ook drie lymfeklieren in zijn kaak, nek en sleutelbeen werden verwijderd. Hij voelde zich gerustgesteld door de goede zorg van de artsen: “In het ziekenhuis namen ze de tijd." "Ze luisterden écht, en ik voelde me gezien als mens.”
Fysiek én mentaal liet het zijn sporen na
De opluchting was groot toen bleek dat de lymfeklieren schoon waren. Er waren geen uitzaaiingen en de kanker was in een vroeg stadium ontdekt. Maar fysiek én mentaal liet het zijn sporen na. “Toen het verband eraf ging, schrok ik. De helft van mijn nek was bedekt door het litteken. Het zag er heftig uit.” Ralf kreeg fysiotherapie, ontstekingsremmers en littekenmassages. Later koos hij zelfs voor een medische tatoeage in huidskleur om het litteken te camoufleren. “Eerst voelde ik me bezwaard." Waarom zou ik een litteken laten behandelen? Maar het voelde als een afsluiting. "Nu, drie jaar later, zie je nauwelijks dat ik geopereerd ben.”
Toch bleek het grootste litteken mentaal. “Ik dacht: plek eruit, klaar." Ik nam een vrije dag en dacht dat ik maandag wel weer kon werken. Maar zo werkt het niet. Het emotionele deel kwam later. Gelukkig heeft mijn vrouw me erdoorheen getrokken.”
Het kan het verschil maken tussen leven en dood
Ralf deelde zijn verhaal in zijn omgeving en met resultaat. “Sindsdien zijn meerdere mensen in mijn netwerk hun huid gaan controleren met de SkinVision-app." "Bij twee van hen werd er óók huidkanker ontdekt.”
De SkinVision-app verlaagt volgens hem letterlijk de drempel naar zorg. “Je controleert jezelf thuis, in alle rust. Dat maakt het toegankelijk. Veel mensen stellen een doktersbezoek uit, maar dit is laagdrempelig én gemakkelijk.”
De app is tot 30 september voor iedereen gratis. Daarna wordt het vergoed voor klanten van Zilveren Kruis met een aanvullende verzekering. Ralf vindt het fantastisch dat dit gebeurt. “Achteraf weet ik: de premie die ik betaal, is het dubbel en dwars waard. Het heeft mijn leven gered.”
Jouw gezondheid in eigen hand: tips & tools
Hij kijkt nu met andere ogen naar gezondheid. “Luister naar je lichaam. En let ook op elkaar. Veranderingen in je lichaam vroegtijdig signaleren, kan je behoeden voor groter kwaad. Mijn dochter voelde dat er iets niet klopte. Haar intuïtie, de juiste zorg en de steun van mijn omgeving hebben mij geholpen. "Soms begint het met iets kleins, een gevoel of een opmerking, maar het kan het verschil maken tussen leven en dood.”