Willy (55) kreeg diagnose huidkanker: één keer melanoom en vier keer een basaalcelcarcinoom.

Willy (55) kreeg de afgelopen jaren maar liefst vijf keer de diagnose huidkanker: één keer melanoom en vier keer een basaalcelcarcinoom. Een melanoom is een agressieve en mogelijk dodelijke vorm van huidkanker en een basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiende, meestal ongevaarlijke vorm van huidkanker. Haar verhaal is geen uitzondering. Het aantal huidkankergevallen in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen.

De meeste schade aan de huid ontstaat al op jonge leeftijd, ook bij Willy. “Als kind was ik altijd buiten." In bikini, hemdje of korte broek. Hoe minder kleding, hoe beter. Eén keer ben ik zo erg verbrand dat mijn ouders yoghurt en komkommer op mijn huid hebben gesmeerd om de pijn te verzachten. "Ik was nog geen tien jaar oud.”

Melanoom-diagnose: “De schok van mijn derde huidkanker”

Vorig jaar werd ze tweemaal geopereerd aan een melanoom, een potentieel levensgevaarlijke vorm van huidkanker. De plek, een moedervlek op haar schouderblad, zat er al jaren. De diagnose kwam hard aan. “Het was al de derde keer dat er huidkanker werd vastgesteld, maar dit keer was het een melanoom." "Ik voelde vooral angst, verdriet en verloor het vertrouwen in mijn eigen lichaam.”

Signaleren en snel handelen met SkinVision

Tijdens haar behandeltraject voor de melanoom ontdekte ze een nieuwe huidplek op haar decolleté. De plek veranderde van kleur, had een grillige vorm, jeukte en begon te bloeden bij aanraking. “Ik herkende meteen de signalen.” Ze gebruikte de SkinVision-app om de plek te laten analyseren. Diezelfde avond kreeg ze de uitslag: hoog risico, neem contact op met een arts.

Bij haar volgende afspraak met de dermatoloog liet ze de plek meteen nakijken. “Ik zei dat de SkinVision-app de plek als hoog risico had aangemerkt.” De dermatoloog hoefde niet lang te kijken: basaalcelcarcinoom. Omdat eerdere verdachte plekken ook huidkanker bleken, besloot ze dit keer geen biopt af te laten nemen. “Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en koos meteen voor verwijdering, terwijl mijn melanoom tegelijkertijd werd verwijderd.”

Toch duurde het lang voordat ze haar littekens durfde te bekijken. “Mijn rug zag ik sowieso niet, dus daar keek ik letterlijk van weg." En de littekens op mijn voorhoofd, van eerdere basaalcelcarcinomen, vermeed ze. "Het was alsof ik ze niet wilde erkennen.” Pas de laatste tijd lukt het haar om er met mildheid naar te kijken. “De littekens horen bij mij, ze vertellen mijn verhaal.”

De deskundigheid en betrokkenheid van het team waardeer ik enorm.

Tegenwoordig gebruikt ze de SkinVision-app als vast hulpmiddel. “Gelukkig ontdekte ik de app op een moment dat ik het vertrouwen in mijn lichaam volledig kwijt was." Ik zat in een fase waarin ik bij elke vreemde huidplek dacht: "De huisarts ziet me er weer mee aankomen…’” De app hielp haar dat vertrouwen stukje bij beetje terug te winnen. “Ik kan huidplekken in mijn eigen vertrouwde omgeving checken, zonder afspraak." Dat geeft rust. "Niet alleen het fotograferen van mijn huid werkt gemakkelijk, maar ook de deskundigheid en betrokkenheid van het team waardeer ik enorm.”

Vergoeding en gebruiksgemak van SkinVision via Zilveren Kruis

Zilveren Kruis vergoedt het gebruik van de app. Tot 30 september zelfs voor iedereen. "Fantastisch!" “Maar zelfs als dat niet zo zou zijn, zou ik het gewoon blijven gebruiken." "Het is het meer dan waard en kan je op veel manieren helpen.” Open over haar operaties is ze altijd geweest, in de hoop anderen bewust te maken. “Als ik ook maar één iemand kan aansporen om op tijd naar een arts te gaan, is het al de moeite waard."

Willy (55) kreeg diagnose huidkanker

“Als kind was ik altijd buiten." In bikini, hemdje of korte broek. Hoe minder kleding, hoe beter. Eén keer ben ik zo erg verbrand dat mijn ouders yoghurt en komkommer op mijn huid hebben gesmeerd om de pijn te verzachten. "Ik was nog geen tien jaar oud.”

schrijvende hand

Redactie Magazine