Medicijnencheck

65-plussers belanden twee keer vaker in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Het gaat bijvoorbeeld om hartpatiƫnten en reumapatiƫnten. Of om mensen met suikerziekte, nierproblemen, luchtwegaandoeningen of met een aandoening aan het bewegingsapparaat. Medicijngebruik luistert nauw en is nooit zonder risico. De Medicijnencheck kan in sommige gevallen uitkomst bieden.
""

De Medicijnencheck is een manier om de kwaliteit van zorg te verbeteren

De apotheker kijkt samen met uw huisarts of de medicijnen volgens de laatste richtlijnen gebruikt kunnen worden. Als het nodig is passen zij de medicatie aan. Dit kan gezondheidsklachten in de toekomst voorkomen.

Per jaar kunnen 16.000 ziekenhuisopnames worden voorkomen

Dat zijn per apotheek gemiddeld 8 vermijdbare opnames per jaar. Naast de ellende van ziekenhuisopnames kost dit ons allemaal 85 miljoen euro per jaar.

Voor wie is de Medicijnencheck?

Een beoordeling van uw medicijnen is zinvol als u:

  • 65 jaar of ouder bent
  • én u bepaalde aandoeningen heeft
  • én vijf of meer medicijnen gebruikt

Hoe werkt de Medicijnencheck?

De apotheker vraagt met uw toestemming medische informatie op bij uw huisarts. De apotheker kijkt samen met u of:

  • u de medicijnen op de juiste manier gebruikt
  • u de medicijnen nog wel nodig heeft
  • er een nieuw middel is dat beter werkt

De huisarts en apotheker bekijken welke medicijnen voor u het beste zijn. Als het nodig is nemen zij contact op met de specialist. De apotheker bespreekt dit eerst met u. De Medicijnencheck gebeurt in de eigen apotheek en kost u niets. Ook heeft de Medicijnencheck geen invloed op uw eigen risico.

Gerelateerde artikelen

""

Zorgen voor elkaar

Mantelzorg is een mooie, maar ook veeleisende taak. Extra hulp is nooit weg. Zilveren Kruis ondersteunt u met informatie en vergoedingen.
""

Zonder zorgen thuis

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, wat betekent dit voor u? Zilveren Kruis biedt hulp en tips zodat u zonder zorgen thuis kunt blijven wonen.

""

Zorgen voor uzelf

Goed voor u zelf zorgen is belangrijk om te blijven genieten van de goede dingen in het leven. Zilveren Kruis staat u bij met raad en daad.