Het belang van veerkracht

Artikel
06-02-2023
5 minuten leestijd
Veerkracht is het vermogen te herstellen van stress en tegenslag. De één heeft dat van nature meer dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat de juiste omstandigheden bijdragen aan meer veerkracht. Een gezond lijf bijvoorbeeld, goede vrienden en een werkplek waar oog is voor je gezondheid. Liesbeth Hooghoudt van Zilveren Kruis, vertelt aan de hand van een persoonlijk verhaal hoe het allemaal samenhangt. Marc van Wersch is partner bij Instituut voor Vitaal Ondernemen. Hij weet alles van veerkracht op de werkvloer.
""

De termen veerkracht en vitaliteit worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Marc legt uit: “Vitaliteit gaat over energie. Iemand die vitaal is, heeft voldoende energie om door het leven te gaan en kan die ook behouden. Daarmee is het een belangrijke factor om ook veerkrachtig te kunnen zijn.” Vitaliteit gaat dus over fit zijn. “Fysiek fit, maar ook mentaal fit”, stelt Marc. “En die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Sport en stress

Liesbeth Hooghoudt is consultant Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis. Zij ondervond aan den lijve hoe dat werkt. “Ik ben altijd iemand geweest die heel graag sport. Ik deed aan tennis en hockey en studeerde Bewegingswetenschappen. Daarin hield ik me onder meer bezig met het effect van bewegen op de geest en andersom. Denk bijvoorbeeld aan running therapie voor mensen met depressieve klachten. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen endorfines vrijmaakt. Dat heeft een positief effect op de geest.”

Veerkracht en lichamelijke gezondheid

Veerkracht wordt ook bepaald door je lichamelijke gezondheid en je persoonlijke kijk op het leven. Maar  je sociale omgeving speelt ook een belangrijke rol. Vrienden en familie bijvoorbeeld, waardoor je je gesterkt voelt. En ook collega’s en een goede werkgever. Liesbeth: “Ik werk nu ruim 15 jaar als consultant voor Zilveren Kruis. In de begintijd merkte ik dat werkgevers en medewerkers allebei vonden dat de werkgever zich niet kon inlaten met de gezondheid van zijn medewerkers. Maar langzaamaan is dat gaan veranderen, met een versnelling nu in deze tijden van corona. Werkgevers realiseren zich steeds beter dat werk en privé niet los van elkaar is te zien. Ze hebben met een heel mens te maken.”

Dat betekent dat werkgevers het belang zien van gezonde medewerkers. En daarom inzetten op een gezondere leefstijl met oog voor het geestelijk welzijn. Marc van Wersch van IVVO: “Veerkracht komt onder druk te staan als de belasting te hoog wordt. Privé door bijvoorbeeld zorg of ziekte, financiële problemen of een scheiding en op het werk door bijvoorbeeld werkdruk. In beide gevallen is het moeilijk om nee te zeggen. Thuis willen we niemand tekort doen, maar op het werk zijn mensen vaak bang dat het gevolgen zal hebben voor hun positie. Het is dus aan de werkgever om een werkomgeving in te zetten waar gezondheid op de agenda staat en persoonlijk welzijn bespreekbaar is.” Liesbeth: “Het is  fijn als een werkgever je vraagt wat je nodig hebt. Of gewoon zegt ‘doe wat je kan doen, ik vertrouw je.’ Dat zorgt voor ruimte en kan uitval voorkomen.”

Lees ook

Vijf tips om de veerkracht van je medewerkers te versterken
Liesbeth Hooghoudt
Werkgevers realiseren zich steeds beter dat werk en privé niet los van elkaar is te zien. Ze hebben met een heel mens te maken.

- Liesbeth Hooghoudt, Consultant Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Pijn heeft invloed op je hele gestel

Liesbeth spreekt uit ervaring als ze het heeft over veerkracht. De altijd sportende adviseur, kreeg een aantal jaar geleden last van haar heup. Het bleek een hardnekkige blessure, waar ze heel lang mee rondliep. “Dat doet wat met je”, vertelt ze. “Pijn heeft invloed op je hele gestel. Ik was vaak ontzettend moe. Doordat ik anders ging lopen om de pijn te vermijden, kreeg ik daarnaast ook klachten aan mijn rug. Uiteindelijk bleek dat mijn heup vervangen moest worden. Een operatie werd vanwege mijn jonge leeftijd zo lang mogelijk uitgesteld. Toen eenmaal duidelijk was wat er aan de hand was, konden er wel aanpassingen worden gedaan. Ik kreeg een kruk en een aangepaste auto. Daarmee kon een operatie nog een jaar worden opgeschoven. Maar achteraf bezien heb ik door onduidelijkheid over de aard van de klachten lang in een ‘overlevingsstand’ gestaan. Dat heeft veel energie gekost.”

Energie om door het leven te gaan 

Terug naar het thema veerkracht. Liesbeth kan, ruim twee jaar na de operatie goed zien hoeveel invloed haar lichamelijke gezondheid op haar vitaliteit en daarmee op haar veerkracht heeft gehad. “Dat had ook te maken met de manier waarop ik er destijds mee ben omgegaan. Ik probeerde het vooral op eigen kracht te bolwerken. Hulp vragen vond ik altijd ontzettend moeilijk, maar door de operatie moest ik me eraan overgeven. Dan merk je hoe belangrijk het is om anderen te hebben. Ik realiseerde me dat ik een geweldige groep mensen om me heen heb. En ook vanuit mijn werkgever heb ik ook alle support gekregen. Vanaf dat moment ontstond weer een stijgende lijn. Naast het fysieke, kon ik weer verder kijken. Zingeving vinden, nieuwe dingen leren, een opleiding volgen. Al met al is mijn veerkracht terug. Daar ben ik bijzonder dankbaar voor.”

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Screenshot Actify Teams

Start met Actify Teams

Dé app van Zilveren Kruis die je medewerkers helpt om actief aan de slag te gaan met gezondheid.

Vrijblijvend gesprek plannen