Boswachter Frans laat mensen baden in het bos: “Ver weg van de drukte”

Boswachter Frans (69) leerde het bos 4 jaar geleden met andere ogen bekijken. Hij ontdekte het bosbaden; je ‘onderdompelen’ in het bos: “Ik denk altijd: wat jammer dat het nu alweer afgelopen is.”
Boswachter ruikt aan aarde in bos

“Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met shinrin-yoku: deze Japanse term betekent baden in het bos. Figuurlijk, het heeft dus niks met water te maken. Je ‘dompelt’ je onder in het bos door rustig tussen de bomen en het groen te wandelen. Op die manier kun je alles om je heen heel bewust in je opnemen. Het idee komt uit het drukke en jachtige Japan, waar mensen veel te maken hebben met overbelasting. Het bosbad is voor hen de oplossing om tot rust te komen. Ik las er een boek over en werd meteen enthousiast. Het bosbaden gaat om even stilstaan. Je dendert niet als een bezetene door het bos, maar gebruikt met aandacht al je zintuigen. Je kijkt, luistert, hoort, voelt en ruikt beter. Dit doordat je opdrachten krijgt (in de Japanse leer heten die uitnodigingen) om die groene omgeving diep op je in te laten werken.

Mindful wandelen in het bos

Tijdens mijn bosbadwandelingen neem ik een groepje mensen mee het bos in. We beginnen met heel langzaam lopen. Zo probeer ik ze bewust te maken van hun voetstappen in het bos. Dat zou je mindfulness kunnen noemen; aanwezig zijn in het hier en nu. Daarna volgen de ‘uitnodigingen’. Ik laat mensen heel goed om zich heen kijken en in zich opnemen wat er allemaal beweegt in het bos. Na een poosje reik ik ze een denkbeeldige microfoon aan om ze te laten vertellen wat ze hebben gezien. Ze zien vaak meer dan ze ooit hadden gedacht. Dat is elke keer weer prachtig om mee te maken.

Al je zintuigen gebruiken

Ook laat ik de deelnemers de richting van de wind voelen met hun ogen dicht. Ik zorg dat ze zich bewust worden van het weer; de zon, de regen. En ik laat ze in de aarde wroeten en aan hun handen ruiken. Het is mooi om erachter te komen hoeveel verschillende geuren er in de grond zitten.

Meer ontspannen door een bosbad

Door een bosbad kun je je hoofd leeg te maken. Mensen worden er enthousiast van en krijgen er energie van. Ik herinner me dat een yogalerares na een bosbad tegen me zei: ‘Ik heb nog nooit zo fijn gewandeld.’ Dit was een expert op het gebied van ontspanning! Het voelde als een groot compliment. Ik vind het altijd jammer als het weer voorbij is. Soms zou ik wel uren tegen een boom aan willen blijven staan. En ja, natuurlijk heb ik ook wel eens stress. Maar het bosbaden heeft me geleerd dat beter los te kunnen laten. Ik ben meer ontspannen dan ooit.”

Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
""

Download de Actify-app

Wil je graag meer ontspannen, maar weet je niet hoe? Download dan kosteloos de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt je in kleine stappen naar een gezonder leven.

Download in de App StoreDownload in de Play Store