4 tips voor meer bewegen tijdens uw werkdag

Artikel
11-03-2021
3 minuten leestijd
Urenlang achter uw computer zitten zonder op te staan. Het lijkt onschuldig maar dat is het niet. Zitten is namelijk enorm slecht voor uw gezondheid. Hoe zorgt u voor meer beweging tijdens uw werkdag? Vier tips.
""

U gaat achter uw computer zitten en begint aan die enorme stapel werk die u nog moet verzetten. Het lijkt wel alsof u aan uw scherm vastgeplakt zit, zo geconcentreerd bent u. Dan kijkt u op de klok. Sinds u bent gaan zitten is er bijna twee uur verstreken en heeft u uw benen nog niet gestrekt.

Zitten is enkel bedoeld om uit te rusten

Als dit een enkele keer gebeurt, is er geen nood aan de man. Maar voor veel mensen is veel en lang zitten eerder regel dan uitzondering. Sterker nog, we zitten gemiddeld negen uur per dag. Kwalijk, want veel zitten is slecht voor uw gezondheid. Wie 8 uur per dag zit, heeft zelfs 40% meer kans om vroeg te overlijden. Dit heeft ermee te maken dat ons lichaam helemaal niet ontworpen is om langdurig te zitten. Duizenden jaren geleden hielden we onszelf in leven door te jagen op dieren of voedsel te verzamelen.

Een tragere stofwisseling

Inmiddels brengen veel mensen hun dagen zittend thuis of op kantoor door, maar ons lichaam functioneert nog precies hetzelfde als vroeger. Op het moment dat we niet in beweging zijn, vertraagt onze stofwisseling en worden suikers niet opgenomen in het bloed. Wat we eten wordt niet omgezet in energie, maar in vet. Als gevolg daarvan neemt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes toe. Maar veel zitten verhoogt ook het risico op borst- of prostaatkanker.

Sporten helpt niet

Een fitnessruimte in het kantoor bouwen in de hoop dat medewerkers zo nu en dan sporten, heeft helaas weinig zin. Het effect van langdurig zitten is dusdanig dat u elke dag minstens een uur intensief moet sporten om dit te compenseren. En laten we eerlijk zijn, in de praktijk zijn er maar weinig mensen die hier de tijd en discipline voor op kunnen brengen. Moet u dan maar stoppen met uw kantoorbaan? Nee, met een aantal kleine aanpassingen en verandering van gewoontes kunt u er voor zorgen dat u meer beweegt op kantoor.

Vier tips

1. Drink veel water

Mensen die geregeld hun werk onderbreken om even naar het toilet te gaan, zijn een stuk gezonder. Door elk half uur op te staan en even rond te lopen, vermindert u het ongezonde effect van veel zitten. Vindt u het moeilijk om tijd te maken voor wandelpauzes? Zorg dan dat u gedurende de hele dag veel water drinkt. Zo dwingt u uzelf om geregeld even in beweging te komen om naar het toilet te gaan. Bevindt het toilet zich praktisch naast uw bureau? Ga dan op een andere verdieping naar de wc.

2. Loop naar uw collega’s in plaats van ze te mailen

Technologie heeft ons leven makkelijk gemaakt, misschien wel te makkelijk. Vragen aan collega’s stellen we tegenwoordig via mail, chat of whatsapp. Even opstaan en naar het bureau van de collega in kwestie lopen, is er vaak niet meer bij. Zonde, want het is juist een ideale aanleiding om je spieren weer even in beweging te brengen.

3. Bureaufietsen en statafels

Elk half uur uw werk onderbreken om even te bewegen, vergt discipline. Op het moment dat u tegen een deadline zit aan te hikken, is het natuurlijk heel verleidelijk om die koffiepauze even over te slaan. Om ervoor te zorgen dat je medewerkers genoeg bewegen kunt u als leidinggevende ook een aantal aanpassingen op kantoor doen. Schakel bijvoorbeeld over op verstelbare bureaus. Op die manier kunnen mensen ook staand werken of vergaderen. Nog revolutionairder is de bureaufiets, een stoel met trappers waardoor u tijdens het werken toch in beweging kunt blijven.

4. Lopend vergaderen

Een vergadering of brainstormsessie kan een ideaal moment zijn om even de benen te strekken. Als we bewegen wordt er namelijk meer zuurstof naar onze hersenen gepompt en dat maakt ons alerter en creatiever. Als de groep niet groter is dan vier mensen, kun je al overleggend een blokje om. In het geval van grote groepen, loop je de kans dat een wandeling uitmondt in een chaos. Staand vergaderen is dan een goed alternatief. 

Lees ook

6 tips voor wandelend vergaderen

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn