Meer bewegen? Zeg dag tegen die dagelijkse routine

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Te lang zitten zorgt voor serieuze gezondheidsrisico’s. Het houdt verband met diabetes type 2, hartkwalen en slaapproblemen. Best even slikken. Nu de positieve kant. Je kunt je zitgedrag eenvoudig verminderen. Dus gewoontedieren opgelet. Met deze tips verbreek je je vaste patronen en kom je uit standje automatische piloot.
Persoon in bed zet wekker uit

Maar ik sport toch 3 keer per week? Sta jij iedere week te zweten in de sportschool? Wandel je iedere avond met je hond? Of trek je in de lunchpauze je collega’s mee naar buiten voor een lunchwandeling? Super goed! Toch toont onderzoek aan dat al deze beweging niet helpt als je daarnaast te lang zit. Wij Nederlanders zitten gemiddeld ruim 8,5 uur per dag. En daarmee zitten we het meest van heel Europa. Niet echt iets om trots op te zijn. Tijd voor actie!

Tussendoor meer bewegen

Ok. Dus met dat uurtje sporten ‘s avonds komen we er niet. Het geheim is om juist tussendoor meer te bewegen. Maak er een gewoonte van om ieder half uur even op te staan. Je haalt daarmee je lichaam even uit die comfortabele ruststand. En dwingt je stofwisseling om weer op gang te komen. Maar als jij net lekker in een flow zit, is opstaan nou net niet wat je wilt. Toch kan het juist helpen om letterlijk en figuurlijk even wat afstand te nemen. Want herken je dat? Juist als je ’s ochtends onder de douche staat heb je de meest creatieve ideeën. Niet als je maar achter dat scherm blijft zitten. Dus misschien verzin je wel een hele nieuwe invalshoek op het moment dat je even naar het koffiezetapparaat loopt. Het proberen waard toch?

Zet dat stapje extra

Is het na 3 mokken thee tijd voor een plaspauze? Kies dan eens niet voor de dichtstbijzijnde wc, maar pak de trap naar een andere verdieping en ga daar. Het kost je bijna geen extra moeite, maar je activeert wel weer even die beenspieren.

Ervaar het gemak van een podcast

Na het eten comfortabel op de bank met de nieuwste aflevering van je favoriete serie? Lekker voor een avondje, maar daarmee stijgen die zituren alleen maar verder. Houd je van een spannend waargebeurd verhaal, een grappige talkshow of een interview over een actueel onderwerp? Er is vast een podcast over gemaakt. En het voordeel daarvan is dat je ondertussen kunt bewegen. Oordopjes in en wandelen maar! 

Heb je deze podcast over slaapproblemen al gehoord?

Alternatief vergaderen

Hoeveel vergaderingen heb jij deze week? En hoeveel daarvan doe je zittend? Kies iedere dag 1 vergadering en maak er een staande vergadering of wandelbila van. Grote kans dat je collega positief verrast is en het zorgt voor een ander gesprek. Win win!

Stap een halte eerder uit

Heb jij een vaste route om van en naar je werk te gaan? Misschien is die alternatieve fietsroute wel om, maar fiets je wel door dat mooie bos. Niet alleen hap je frissere lucht, maar ben je gelijk ook extra lang in beweging. Stopt de bus voor je huis? Ideaal. Maar het levert ook minder beweging op. Probeer volgende keer eens een halte eerder uit te stappen en loop dat laatste stukje naar huis. De auto een paar straten verder parkeren is ook een mooie stok achter de deur om meer te bewegen.

Download de Actify-app

Of lees meer over Actify

Gerelateerde artikelen

Dame met bokshandschoenen aan
Artikel
3 minuten lezen

Femke pakt het na 3 mislukte sportpogingen anders aan

Het ene sportschoolabonnement na het andere afsluiten, zonder ooit te gaan. Zo lukte het Femke uiteindelijk wél te sporten.
Waarom regelmatig sporten het effect van veel zitten dus niet verhelpt.

Is regelmatig sporten wel genoeg?

We zitten te veel. De oplossing lijkt eenvoudig: regelmatig sporten om te compenseren. Maar zo simpel is het helaas niet.
Jongeman op fiets

3 redenen om vaker de fiets te pakken

Wist je dat Nederland maar liefst 37.000 kilometer fietspad heeft? Genoeg moois te ontdekken dus! En fietsen is ook nog eens heel gezond. En veiliger met een fietshelm!