Zo neem je die drempel weg om naar buiten te gaan

Zijn er dagen dat je niet buiten komt? Dat geldt voor steeds meer mensen. We brengen met z’n allen maar liefst 90 procent van onze tijd binnen door. En nee, het is niet altijd makkelijk om uit je warme, gezellige huisje te kruipen, maar wel enorm de moeite waard. Hulp nodig? Met deze tips moet het lukken!

Er zijn verschillende redenen om geregeld naar buiten te gaan: het geeft je energie, verlaagt je stressniveau, je doet vitamine D op, in de buitenlucht is bewegen makkelijker en je gaat er beter van slapen. Toch voelen we een drempel om uit onze luie stoel te komen en ons warme huis te verlaten. Als we ergens heen móeten dan stappen we die drempel makkelijker over, maar in een weekend zonder afspraken kan het maar zo gebeuren dat we de deur niet uitkomen. ‘Wat moet je buiten doen?’ werpt ons brein tegen. ‘Blijf lekker hier! Onder een dekentje met een boekje op de bank.’ Maar daar worden we uiteindelijk niet beter van. Daarom is het zaak om het makkelijker te maken naar buiten te gaan.

Loop of fiets elke dag een ander rondje

Mensen zijn gewoontedieren, dus voor je het weet, loop je elke dag dezelfde route. Saaaai!! Probeer altijd ergens anders heen te lopen of te fietsen. Of: fiets regelmatig naar een andere plek en ga daar lopen. Online zijn er talloze fiets- en wandelroutes te vinden, doe er je voordeel mee. Via de app Ommetje kun je met familie, vrienden of collega’s een wandelcompetitie starten. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat je er sneller voor kiest om naar buiten te gaan.

Ga schatzoeken!

Heb je weleens gehoord van geocaching? Dit is een buitensport waarbij je met een gps of telefoon op zoek gaat naar schatten. Deze liggen door het hele land verstopt in zogenaamde ‘caches’. Wat er precies in de cache zit, is altijd weer een verrassing. Superspannend dus!

Maak van je buitenrondje een sociaal moment

Juist in deze tijd waarin we afstand van elkaar proberen te houden is afspreken met een vriend of vriendin in de buitenlucht een goede oplossing. Drie vliegen in 1 klap: je bent buiten, je beweegt en je kunt lekker bijkletsen.

Ontdek een stad!

Ooit al eens in het gezellige Breda geweest? Of in het monumentale Groningen? Een stadswandeling is dé manier om er op uit te zijn in de buitenlucht. Je ziet en leert allerlei nieuwe dingen en bent ook nog eens gezond bezig. Win-win. Een leuke app om een stad te ontdekken is de Izi Travel app. Ook heel vermakelijk (met vrienden of voor een date) is Amsterdam ontdekken met een tassie via eentassie.nl

Zoek de natuur op

Je kunt natuurlijk naar het bos rijden of een strandwandeling maken. Maar het is ook de moeite waard om eens op de website van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten te struinen. Daar vind je boswachterswandelingen, plekken om te wildplukken én beschermde natuurgebieden om heerlijk rond te dolen en te genieten. Allemaal buiten.

PS

Zie je deze plannen nu helemaal zitten? Zorg er dan voor dat je een goede regenjas en laarzen hebt. Zodat het excuus ‘ik kan vandaag niet naar buiten, want het regent’ nooit meer een excuus kan zijn. Veel plezier!!

Dit artikel is onderdeel van de e-mailserie Fijne omgeving

TIP!

Wil je nog meer tips om je omgeving te verbeteren?

Meld je aan


schrijvende hand

Redactie Magazine