Waarom je de som bent van de mensen om je heen

Je wordt gevormd door de mensen om je heen. Familie, vrienden, collega’s… allemaal dragen ze bij aan jouw leven en ontwikkeling. Denk er eens over na: wat leer jij van je naasten? En is dat wat je zou willen leren?
Vrienden trekken duikpak aan

Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat, zei de Amerikaanse motivator Jim Rohn. Deze uitspraak is nooit wetenschappelijk bewezen. Maar iedereen weet dat we inderdaad gewoontes van elkaar overnemen. En die kans wordt groter als je meer tijd met elkaar doorbrengt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we elkaar aansteken met onaardig gedrag alsof het een verkoudheid is. Het is dus niet aan te raden om je in te laten met negatieve types, want de kans is groot dat ze je omlaaghalen.

Enthousiasme is aanstekelijk

Als je kijkt naar mensen die jij bewondert, zie je vaak dat zij zich omringen met personen die hen positief stimuleren. Ook al sta je er misschien niet bewust bij stil, het is logisch dat je niet keihard aan de slag gaat als al je vrienden op de bank hangen met een zak chips en een fles cola. En wanneer je veel tijd doorbrengt met iemand die altijd wel iets te klagen heeft, is het niet gek als je zelf ook negatiever wordt. Aan de andere kant: wanneer je iemand tegenkomt die heel enthousiast is over iets wat hij of zij gaat ondernemen (solliciteren op een nieuwe baan, elke dag 10.000 stappen zetten of een gezonder eetpatroon aanleren) dan raak je daar zelf ook helemaal enthousiast van. Het zet iets ‘aan’ in je hoofd. Plotseling heb je de behoefte om iets nieuws te ondernemen.

Goede invloed of niet?

Let op: dit is geen oproep om alle negatieve gevoelens in het leven opzij te zetten of je vriendschappen met minder gemotiveerde mensen af te breken. Omgaan met verschillende mensen geeft juist kleur aan het leven. Het gaat erom dat je bewust op zoek gaat naar evenwicht in je contacten met anderen. Dat je beseft wat hun invloed op jou kan zijn. Dat je, als je ergens niet uitkomt bijvoorbeeld, het best een dag met iemand kunt doorbrengen die jou weet te motiveren. Als je daarin goed voor jezelf zorgt, kun jij die rol weer op je nemen voor een ander, wanneer diegene een mindere periode heeft.

Bewust kiezen

Tot slot: ga eens na met wie jij het meest omgaat en wat jullie elkaar brengen. Ben je daar tevreden mee of heb je, als je eerlijk bent, iets anders nodig? Wees je ervan bewust dat je een keuze hebt. Je bent vrij om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Je mag best minder tijd te steken in de ene persoon en meer in de ander. Of op zoek gaan naar een werkplek met uitdagender gezelschap. Jij staat aan het roer van jouw leven. Hoe ontspannen en gelukkig je bent, bepaal je voor een deel zelf.