Basis Exclusief

Kies je graag zelf je zorgverlener? En wil je zeker weten dat je bij alle ziekenhuizen in Nederland 100% vergoed krijgt? Dan is de Basis Exclusief een goede keuze. Per 1 januari 2024 is de Basis Exclusief een combinatiepolis. In 2024 kost de Basis Exclusief € 161,75 per maand.

Waar kun je terecht met Basis Exclusief?

Je kunt naar alle ziekenhuizen

De Basis Exclusief is per 1 januari 2024 een combinatiepolis. Je krijgt bij alle ziekenhuizen tot maximaal 100% van het marktconform of wettelijk tarief vergoed. Het marktconform tarief is het tarief dat in de Nederlandse markt normaal is voor een bepaalde behandeling. Dit betekent dat wij onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. Het wettelijk tarief is het tarief dat de overheid vaststelt. Deze keuzevrijheid geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en meestal betaal je eerst het verplicht eigen risico.

Bijna alle zorgverleners worden 100% vergoed

Denk aan fysiotherapeuten of apothekers. Voor GGZ en wijkverpleging verandert de vergoeding per 1 januari 2024 wel. Je krijgt dan voor niet-gecontracteerde wijkverpleging en GGZ 85% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Ga je naar een zorgverlener die wel een contract heeft met ons? Dan krijg je gewoon 100% vergoed. 

Ben je in 2023 al in behandeling voor GGZ of maakt je al gebruik van wijkverpleging?

Had u in 2023 een Basis Exclusief? En is je zorgverlener niet door ons gecontracteerd? Maak je geen zorgen. Voor jou hebben we een overgangsregeling. Ook in 2024 ontvang je 100% vergoeding. Dit stopt met ingang van 1 januari 2025. Dan vergoeden we 85% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Sta je vanaf 2023 voor GGZ of wijkverpleging op een wachtlijst?

Neem dan contact met ons op. Dan kijken we of de overgangsregeling voor jouw situatie helpt.

Waarom wordt de Basis Exclusief een combinatiepolis?

Voor elke basisverzekering moeten we voldoende premie ontvangen om alle zorgkosten te kunnen blijven betalen. Voor de Basis Exclusief zou de premie voor 2024 fors moeten stijgen. Want de zorgkosten in vooral de niet-gecontracteerde GGZ en wijkverpleging nemen sterk toe. Wij vinden dat de onbeperkte keuzevrijheid van de één, niet ten koste mag gaan van de betaalbaarheid van goede zorg voor een ander. Daarom kiezen we ervoor om alleen de vergoeding voor GGZ-zorg en wijkverpleging aan te passen. Zo houd je voor het grootste deel keuzevrijheid. Hier lees je meer over niet-gecontracteerde zorg en onze tarieven.

Bereken je premie

Vergelijk onze 3 basisverzekeringen


Ook interessant