Transgender of genderdysforie

'Geboren als man of vrouw, maar niet het gevoel hebben man of vrouw te zijn.'
Wat kunt u doen als u met deze gevoelens worstelt? Maak eerst een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar een genderteam of psycholoog die gespecialiseerd is in genderidentiteitsstoornis. Welke behandelingen zijn er? En hoe zit het met de vergoeding? Wij geven u graag een overzicht.

Diagnose

Uw huisarts of medisch specialist kunnen u verwijzen naar een genderteam (bijvoorbeeld het VUMC). Dit team bepaalt aan de hand van onderzoeken en gesprekken hoe ernstig uw genderprobleem is. En of u een medische indicatie heeft om aanmerking te komen voor een behandeling. Voor kinderen zijn de behandelingen anders dan voor volwassenen.

Wat krijgt u vergoed?

De zorg van het genderteam (diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding) krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg. Let op dat u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een niet gecontracteerde zorgverlener moet u de behandeling altijd vooraf aanvragen. ook transgender zorg in het buitenland vraagt u altijd vooraf bij ons aan.

Naar de voorwaarden en vergoeding van medisch specialistische zorg


Hormoonbehandeling

Het doel van deze behandeling is het lichaam zo veel als mogelijk aan te passen aan het gewenste geslacht.

Wat krijgt u vergoed?

De (hormonale) medicijnen krijgt u in principe vergoed vanuit de basisverzekering. Soms krijgt u een medicijn niet vergoed. Als u bijvoorbeeld een medicijn voorgeschreven krijgt waar een preferent middel voor aangewezen is. U krijgt dan alleen het preferente middel vergoed.

Naar de vergoeding van geneesmiddelen


Geslachtsveranderende operaties

Is er een succesvolle sociale rolwisseling (o.a. betere kwaliteit van leven, minder genderdysforie) En blijkt uit de gesprekken met de psycholoog dat u in staat bent de - vaak ingrijpende - operaties te ondergaan? Dan neemt het genderteam met u een besluit over de volgende stappen van het veranderingstraject; de chirurgische ingrepen.

Wat krijgt u vergoed?

Voor de operaties van man naar vrouw of van vrouw naar man gelden specifieke voorwaarden en vergoedingen.

Vergoedingen van operaties, behandelingen en hulpmiddelen

Dit is het verwijderen penis en scrotum en de constructie van een neovagina. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Dit is het verwijderen van alleen de testis. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Operaties aan kaak, kin voorhoofd en neus. Uw behandelaar stelt vooraf een advies op voor de ingreep. Dit advies legt hij samen met duidelijke foto's ter beoordeling voor aan onze medisch adviseur. Na toestemming van onze medisch adviseur vergoeden wij uit de basisverzekering.Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Met deze ingreep wordt uw adamsappel verkleind. Voor deze behandeling is een vergoeding mogelijk als op een duidelijke foto aantoonbaar is dat de adamsappel meer dan 5 mm uitsteekt. Na toestemming van ons is heeft u op een vergoeding uit de basisverzekering. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

U krijgt alleen een vergoeding uit de basisverzekering na toestemming van ons en als u na een hormoonbehandeling van minimaal 2 jaar geen of nauwelijks borstvorming heeft. Dat betekent dat u aantoonbaar geen inframammaiereplooi heeft en klierweefsel kleiner dan 1 cm.

Bekijk de vergoeding van plastische chirurgie

Krijgt u geen vergoeding uit de basisverzekering?

Vanaf 1 februari 2019 kunt u ook een subsidie van € 3.830,- krijgen voor het plaatsen van borstprotheses. De subsidie is een bijdrage aan het eenmalig plaatsen van borstprotheses en de medische kosten die gepaard gaan met de operatie. Een eventuele hersteloperatie op eigen verzoek krijgt u niet vergoed uit de subsidieregeling. Een medisch noodzakelijke nabehandeling krijgt u vergoed uit de basisverzekering vergoed. Reiskosten krijgt u niet vergoed.

Vraag subsidie aan via Dienst uitvoering Subsidies aan Instellingen

Het aanvragen van de subsidie verloopt niet via Zilveren Kruis. Vanaf 1 februari 2019 kunt u de subsidie aanvragen via de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Voor deze behandeling heeft u een verwijzing door de psycholoog of medisch specialist uit het genderteam nodig én u krijgt de behandeling bij een instituut waar het door ons gecontracteerde ziekenhuis een overeenkomst mee heeft afgesloten. Na toestemming van ons krijgt u een vergoeding uit de basisverzekering.

U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Het genderteam kan u doorverwijzen naar een logopedist. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering.

Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties krijgt u niet vergoed.

Als u een geslachtsveranderende operatie heeft gehad, dan krijgt u in sommige situaties een pruik vergoed. Bijvoorbeeld als uw hoofdhaar niet overeenkomt met de vrouwelijke geslachtsrol. Dit is in ieder geval bij gehele kaalheid het geval. Bij gedeeltelijke kaalheid beoordelen wij dit individueel. We toetsen dan of de gedeeltelijke kaalheid een typisch mannelijke kaalheid is en of die kaalheid dan zo duidelijk aanwezig is dat deze als mannelijk wordt gezien. Bij gedeeltelijke kaalheid die typisch mannelijk is heeft u bijvoorbeeld inhammen of kaalheid op de kruin. Onze medisch adviseur beoordeelt de aanvraag voor een pruik aan de hand van duidelijke foto’s.

Alleen als u een medische indicatie heeft, kunt u een vergoeding krijgen voor het afnemen, invriezen en bewaren van geslachtscellen.

Vergoedingen van operaties, behandelingen en hulpmiddelen

Dit is het verwijderen van de borsten. Na toestemming van onze medisch adviseur heeft u recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Ook een eventuele borstcorrectie moet vooraf door onze medische adviseur beoordeeld worden. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders. Ook een vergoeding voor een eventuele correctie vraagt u vooraf bij ons aan.

Dit is het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Dit is het verwijderen van de vagina. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Dit is een constructie van een penis, met of zonder urinebuis. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Dit is een constructie van een penis, met of zonder urinebuis. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Dit is een constructie van een micropenis, met of zonder urinebuisverlenging. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders.

Een erectieprothese (penisprothese, penispompje) is een implantaat dat in de penis wordt gebracht. Dit kan alleen als u ook een phalloplastiekoperatie heeft gehad. U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering. U heeft vooraf toestemming van ons nodig als u naar een zorgverlener gaat die geen overeenkomst met ons heeft. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland. Vraag uw zorgverlener om de aanvraag te doen. Uw zorgverlener vindt het aanvraagformulier op onze website voor zorgaanbieders. Voor de beoordeling van uw aanvraag volgens wij de richtlijnen van het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). De kosten van een uitwendige penisprothese, hesje of binder krijgt u niet vergoed.

Alleen als u een medische indicatie heeft, kunt u een vergoeding krijgen voor het afnemen, invriezen en bewaren van geslachtscellen. 

Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties krijgt u niet vergoed.

Dit hulpmiddel krijgt u niet vergoed.

Deze hulpmiddelen krijgt u niet vergoed.

Meer over genderdysforie

Transgender info Nederland

Transgender Netwerk Nederland

Transvisie


Hulp van de Zorgcoach

Welke zorg u ook krijgt: vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Gelukkig hoeft u niet alles zelf uit te zoeken.
U kunt bij onze Zorgcoach terecht voor persoonlijk advies en het regelen van zorg.

Advies nodig? Bel of chat met de Zorgcoach