Phishing

Twijfelt u of een bericht of een telefoontje dat u kreeg wel echt is? Het kan zijn dat criminelen u willen oplichten en uw persoonlijke gegevens proberen te ontdekken. Heel vervelend als u hier slachtoffer van wordt! Let u daarom alstublieft zelf ook goed op? 

Phishing is een vorm van fraude

Criminelen proberen uw persoonlijke en financiële gegevens te ontdekken. Bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer of pincode. Ze doen alsof ze een medewerker zijn van Zilveren Kruis en sturen nep mails of bellen u op. 

Geef nooit persoonlijke informatie door

Een phishing mail ziet er soms betrouwbaar uit. De criminelen gebruiken bijvoorbeeld het logo van Zilveren Kruis. Of ze zeggen dat het om een groot probleem gaat. Vaak vragen ze naar uw persoonlijke informatie. Of willen ze dat u op een link klikt en uw gegevens invoert. U komt dan op een nep-website, waar criminelen ongemerkt meelezen. 

Wij vragen u nooit om informatie over uw bankrekening, wachtwoorden of pincode

TIP!
Ook niet om een foto van uw zorgpas. Niet via mail en niet via de telefoon. Ook niet op straat of aan de deur.

Bescherm uzelf tegen phishing

  • Twijfelt u of een bericht echt is? Alle rekeningen en betaalherinneringen die wij u sturen vindt u bij Mijn Documenten in Mijn Zilveren Kruis. Of kijk in de Zilveren Kruis-app of u een openstaande rekening heeft.
  • Controleer wie de mail heeft verstuurd. Mails van Zilveren Kruis eindigen op @zilverenkruis.nl of @e.zilverenkruis.nl. Mails voor onderzoek namens Zilveren Kruis, eindigen op @panel.zilverenkruis.nl.
  • Controleer het rekeningnummer. Betaal ons alleen op NL 58 INGB 0000 0030 50.
  • Blokkeer telefoonnummers die u niet vertrouwt. En selecteer onbetrouwbare mails als ‘ongewenste mail’. 
  • Voer geen persoonlijke informatie in op onbekende en onbetrouwbare websites. 
  • Klik niet op een link waar u uw gegevens moet invoeren. Gebruik hiervoor alleen Mijn Zilveren Kruis. Of de Zilveren Kruis-app.

Vertrouwt u het niet? Neem contact met ons op! 

Onze specialisten pakken internetcriminaliteit hard aan. We proberen nep-websites op te sporen. En we informeren u als er phishing plaatsvindt. Wij willen uw persoonlijke gegevens zo goed mogelijk beschermen. Daarom logt u bij Zilveren Kruis altijd in met een controle via sms of met de DigiD-app. Toch kunnen we fraude niet voorkomen. Neem gerust contact op als u iets niet vertrouwt. Laat het ons ook weten als u een verdachte mail heeft ontvangen van Zilveren Kruis of Achmea. Of als er iemand aan de deur is geweest.

 

Meer over phishing op Rijksoverheid.nl