Machtiging tertiaire borstreconstructie nu standaard goedgekeurd

#ohzitdatzo!

Afgelopen tijd was er in het nieuws veel aandacht voor borstreconstructies na borstkanker. Misschien vraag je jezelf af hoe het nou precies zit. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Waar komt al die publiciteit vandaan?

Voor de vergoeding van een borstreconstructie die opnieuw moet plaatsvinden (een tertiaire borstreconstructie) heb je een machtiging nodig. De plastisch chirurg vraagt deze aan bij de zorgverzekeraar. Soms is daar een foto van de borst bij nodig. In het nieuws van afgelopen tijd wordt een aantal situaties beschreven (niet van Zilveren Kruis overigens) waarin dit niet goed is gegaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarom is het machtigingsbeleid voor een volledige tertiaire borstreconstructie gewijzigd

Dit hebben alle zorgverzekeraars samen besloten. Dit jaar moet je voor een vergoeding van een volledige tertiaire borstreconstructie na borstkanker of na preventief verwijderen van de borsten (door gendragerschap) nog wel een machtiging aanvragen. Dit is vanwege administratieve redenen, maar de machtiging wordt standaard goedgekeurd en er zijn geen foto's meer nodig. Vanaf 2025 wordt het machtigingsbeleid voor volledige tertiaire borstreconstructies na borstkanker afgeschaft. 

Waarvoor heb je nog wel een machtiging nodig?

Alle zorgverzekeraars keuren nu een machtiging voor een volledige tertiaire borstreconstructie na borstkanker of na preventief verwijderen van de borsten (door gendragerschap) standaard goed. Maar voor sommige andere behandelingen heb je nog wel een machtiging nodig die je zorgverzekeraar moet goedkeuren. Dit komt omdat niet alle zorg in Nederland standaard vergoed wordt uit de basisverzekering. Voor sommige behandelingen gelden speciale voorwaarden. Deze voorwaarden vind je in de VAV Werkwijzer. Die is geschreven door de Vereniging Artsen Volksgezondheid.

Wil je een behandeling waar je een machtiging voor nodig hebt? Dan kan je behandelend arts vooraf een machtiging aanvragen bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar controleert of je aan de de voorwaarden voldoet. Als dat zo is, krijg je de zorg vergoed.

Waarom zijn er dit soort regels?

De zorg in Nederland betalen we samen. Om die betaalbaar te houden maken we keuzes welke zorg wel en niet vergoed wordt. Goed om te weten: de overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering zit. En onder welke voorwaarden zorgverzekeraars zorg mogen vergoeden.