Wat je kunt leren van mensen die om 5 uur opstaan

Vroeg opstaan lukt veel mensen niet. Nachtuilen vinden het al helemaal horror. Waarom zou je ook? Nou, volgens de wetenschap leid je een gelukkiger en stabieler leven als je ’s ochtends de tijd neemt voor vaste rituelen.
Vrouw rekt zicht uit bij computer

Verschillende succesvolle beroemdheden zoals Richard Branson, Tim Cook en Michelle Obama zweren erbij: vroeg opstaan. Maar heeft dat nou echt zo veel voordelen? Dit kunnen we volgens de wetenschap leren van de vroege vogels om ons heen:

Ze kunnen beter omgaan met negativiteit

Uit Amerikaans onderzoek onder 100 studenten blijkt dat mensen die vroeger naar bed gaan en vroeger opstaan minder last hebben van terugkerende negatieve gedachten.

Ze hebben minder stress

Als je om 7.30 uur nog in bed ligt, terwijl je om 8.00 uur de deur uit moet, dan kan je ervan verzekerd zijn dat je dag begint met haasten. Vroege vogels beginnen de dag ontspannen, met tijd om zich klaar te maken, te ontbijten, zich voor te bereiden op de werkdag of zelfs alvast te sporten. Hierdoor verloopt hun hele dag ontspannender.

Ze zijn succesvoller

Vroege vogels zijn succesvoller, blijkt uit onderzoek van Harvard bioloog Christoph Randler. Uit zijn vragenlijst blijkt dat ochtendmensen pro-actiever zijn dan avondmensen. Een eigenschap die gelinkt wordt aan betere werkprestaties, een succesvollere carrière en een hoger salaris.

Ze zijn gezonder

De Amerikaanse Northwestern Universiteit stelt dat avondmensen vaak meer fast food en minder groente en fruit eten. Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of ’s avonds te gaan snacken of ongezond te eten.

Ze zijn productiever

’s Avonds na het werk ben je vaak te moe om nog veel gedaan te krijgen. Vroege vogels benutten de tijd ’s ochtends om alvast klusjes gedaan te krijgen. Of beginnen eerder met werken. Zo ontwijk je het spitsuur én kun je de dag ongestoord beginnen met werken omdat je collega's nog niet begonnen zijn.

Hoe maak je de switch?

Oke, 5 uur is misschien wel gelijk een hele grote stap. Maar als je van nature geen ochtendmens bent, hoe kun je dan toch proberen je routine aan te passen? Zodat je eerder gaat slapen en vroeger wakker wordt? Deze tips kunnen helpen:

  • Kleine stapjes: Begin rustig met het veranderen van je routine. Ga 15 minuten eerder naar bed dan je normaal doet, en zet de wekker 15 minuten eerder. De volgende week doe je 20 minuten, enzovoort. Net zo lang tot je op je gewenste tijden zit.
  • Frisse neus: Moeite met wakker worden? Ga meteen even naar buiten voor een ommetje. Het ochtendlicht en de beweging kunnen zorgen dat je je energieker voelt, en niet terug naar bed wil.
  • Omgeving: Zorg voor ideale omstandigheden om lekker te kunnen slapen. De ideale temperatuur voor je slaapkamer ligt tussen de 17 en 20 graden, en hoe donkerder je kamer, hoe makkelijker je inslaapt.
  • Eten en drinken: Vermijd alcohol of eten kort voordat je naar bed gaat. Beiden zorgen ervoor dat je minder makkelijk in- en doorslaapt.
  • Bewegen: Wanneer je overdag genoeg beweegt, slaap je ’s avonds beter en dieper.

Dit artikel is onderdeel van de Beter slapen updates. Wil je nog meer tips om beter te slapen?

TIP!

Gerelateerde artikelen

Vrouw ligt in bed met telefoon
Artikel
4 minuten lezen

In 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Met dit stappenplan kun je er iets aan doen.
Een man aan het mediteren in het park.
Artikel
3 minuten lezen

Het verbluffende effect van mediteren

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren de hersenstructuur verandert. De expert: “Zelfs 5 minuten per dag is al winst.”
Baby ligt op borst van moeder

De zin en onzin van de powernap

De een gelooft er heilig in, de ander zegt dat je absoluut niet overdag moet slapen. Maar wat als je echt heel moe bent? Helpt een dutje je dan vooruit?