De waarde van een life-changing event

18-11-2017
4 minuten leestijd
Scheidingen, carrière switches, verlies van een dierbare of gezinsuitbreiding. In grote bedrijven zijn dergelijke life-changing events aan de orde van de dag. Het zijn gebeurtenissen die personen permanent veranderen. Na zes maanden op reis te zijn geweest naar de andere kant van de wereld durf ik dat met zekerheid te zeggen. Ik had die tijd nodig om tot mezelf te komen na het plotselinge overlijden van mijn vriend.
De waarde van een life-changing event

Het verlies zal altijd pijn blijven doen. Werk en routine kunnen helend werken, maar in mijn geval was het juist goed om afstand te nemen. Mijn reis heeft me gesterkt. Ik ben dankbaar dat mijn leidinggevende me die kans heeft gegeven.

Kriebels op de werkvloer

Maar nu ben ik weer terug! In Leiden, op het kantoor van Zilveren Kruis. Bruin van de zon, nieuwe energie en vol goede voornemens. Met kriebels in mijn buik loop ik door de gangen. Gespannen, zenuwachtig alsof het mijn eerste werkdag is. Ik merk dat ik ook opzie tegen wat komen gaat. Sommige collega’s komen op me af om me een knuffel of drie zoenen te geven, anderen doen alsof ze me niet zien en lopen door.

18-11-2017
4 minuten leestijd

Fijn dat je er weer bent… En door!

Ik schuif aan in de vergadering. ‘Welkom allemaal en in het bijzonder Jorieke’. Het overleg barst los en binnen de kortste keren duizel ik van de inhoud. Collega’s pingpongen heen en weer met agendapunten en deadlines. Ik doe mijn best om het te kunnen volgen. Prikkels, ideeën, veel nieuwe dingen maar ook vertrouwde problematiek. Ik signaleer de stress, haast en druk en probeer me te verzetten. Het waren juist die dingen die ik tijdens mijn reis als ‘zo onnodig en verstorend’ heb bestempeld.

Een kalme collega die gedegen te werk gaat, is fijner dan een chaoot die achter haar agenda aanholt

- Jorieke Casteleijn - Adviseur Gezond Ondernemen, Zilveren Kruis

18-11-2017
4 minuten leestijd

‘Hard werken vanuit rust’ zou mijn nieuwe motto worden. Maar ik ben nog niet terug of ik ervaar alweer de werkdruk en stress. Ik ben dan wel veranderd, de situatie op de werkvloer is nog steeds even hectisch als altijd. Deadlines moeten gehaald worden en er is geen tijd voor vragen. De moed zakt me in de schoenen.

Moed en energie

Geraakt worden door een life-changing event is bij uitstek het moment om bewust te kiezen voor verandering. Tijdens mijn sabbatical heb ik veel nagedacht over hoe ik na het verliezen van mijn vriend het leven weer op wil bouwen. Ik ben een andere persoon en daar hoort ander gedrag bij. Verandering kost moed en energie. Maar zelfs na een vervelende gebeurtenis kun je op persoonlijk en zakelijk vlak kiezen voor ‘hoe jij het (gezien omstandigheden) het liefst zou willen’. Het maken van die keus en daar bewust mee aan de slag gaan creëert vervolgens ook weer energie.

Jorieke Casteleijn, adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Jorieke Casteleijn, adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

De onschatbare waarde van omgeving

Aan den lijve heb ik ondervonden dat je bij een dergelijke gebeurtenis je leidinggevende en collega’s hard nodig hebt. Zij maken dat je je draai weer kunt vinden op je werk. Dat je de vrijheid ervaart en de gelegenheid krijgt om ruimte te maken in je hoofd. Begrip en dialoog zijn de (zeer essentiële) open deuren in dit verhaal. De rol die je directe omgeving speelt is van grote waarde. Toch is ook juist dezelfde directe omgeving die in het aangrijpen en markeren van life-events soms mogelijkheden laten liggen. Vaak uit angst om het verkeerde te doen.

Als één deur sluit…

Werkgevers kunnen meer impact hebben op het welzijn van een werknemer door in scheiding, na een overlijden of na de geboorte van een kind, te helpen bij het vinden van een nieuw ritme. Als zij dit niet doen is dat een gemiste kans, want het aanreiken van hulp bij gedragsverandering is heel goed mogelijk.

Het verbreken van routines is een moment om nieuwe routines in te voeren
18-11-2017
4 minuten leestijd

Het zijn juist die momenten dat je als leidinggevende van onschatbare waarde kunt zijn en impact kunt maken op ‘de persoon’ en ‘de werknemer’. Ga in gesprek over hoe de nieuwe routine eruit komt te zien. Wie wil jij nu zijn en hoe gaat je leven eruit zien?

Verandering opleggen werkt niet

Als adviseur Gezond Ondernemen krijg ik heel vaak de vraag ‘hoe kan ik mijn medewerkers een gedragsverandering laten doorvoeren’. Ik heb me veel verdiept in vraagstukken met betrekking tot gedrag. Er moet sprake zijn van intrinsieke motivatie bij de medewerker zelf en er moet een aanleiding zijn. Een werkgever kan zijn medewerkers niet laten veranderen - alleen omdat hij of zij dat zo in gedachte heeft. Voor gedragsverandering zijn argumenten vaak niet genoeg. Iemand gaat pas gedrag veranderen als hij of zij meerdere triggers heeft.

Jorieke tijdens haar sabbatical in Australië , locatie Blue Mountains

Jorieke tijdens haar sabbatical in Australië , locatie Blue Mountains

Eigen regie vanuit emotie

Een trigger die veel invloed uitoefent op gedragsverandering is het raken van de emotie. Een moment van onbalans en een emotionele impact kan aanleiding zijn om door te pakken en het gedrag te veranderen. Iedere roker kent de feiten maar soms is er het overlijden van een mederoker of de geboorte van een kind voor nodig om te stoppen met roken. Hoewel zij rationeel gezien allang weten wat de gevolgen zijn, zijn ze dan pas echt in staat eigen regie te nemen. Zo werkt het ook bij life-changing events, zij kunnen de aanleiding zijn om een verandering in te zetten. Soms is daar net een beetje hulp van de omgeving bij nodig.

Vertrouwen in de toekomst

Inmiddels ben ik alweer een paar weken aan het werk. Hoewel de werkvloer al snel afdwingt om mee te gaan met de waan van de dag, is het tot nu toe gelukt om dicht bij mezelf te blijven. Met vertrouwen kijk ik naar de toekomst. Ik voel me gesterkt door de steun van mijn collega’s en leidinggevende. Zij dragen eraan bij dat ik, na heel ver weg te zijn geweest, nu dicht bij mezelf kan en mag blijven. Hard werken vanuit rust, is mij nieuwe motto. En dat laat ik nooit meer los!

Geïnspireerd geraakt, of meer weten over life-changing events, gedragsverandering en Gezond Ondernemen? Ik ben te bereiken op jorieke.casteleijn@zilverenkruis.nl.

Terug naar alle verhalen van koplopers

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze auteur

schrijvende hand

Gastblogger

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • e-mail

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn