Verbrand door de zon? Dit helpt bij een verbrande huid

Auw! Je huid is rood en ernstig verbrand door de zon. Dat ging even sneller dan je had gedacht. Nu je thuis bent kan je moeilijk op je rug liggen en doet je huid pijn. Wat kan je doen als je verbrand bent door de zon? We hebben dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch om tips gevraagd voor het behandelen van een verbrande huid en wat helpt tegen de pijn van zonnebrand.
""

Tips voor het verzorgen van een verbrande huid

Wat te doen bij zonnebrand? Wanneer je bent verbrand door de zon is het belangrijk om vooral uit de directe zon te blijven. Volg de onderstaande 7 tips om je huid zo snel mogelijk te herstellen na verbranding.

Tip 1: Gebruik aftersun voor verkoeling en herstel

"Een verbrande huid kalmeer je het beste met aftersun of een andere hydraterende crème", vertelt Dr. Daniel Kadouch. "Kies voor een verkoelende en hydraterende crème, het liefst zonder ingrediënten, zoals alcohol of parfum. Dit kan de huid extra uitdrogen of irriteren." Kies voor een product met bijvoorbeeld aloë vera, dit kan kalmerend werken, waardoor het minder gaat jeuken en minder pijn doet.

Tip 2: Drink veel water voor hydratatie van binnenuit

Wanneer je huid verbrand is, droogt je lichaam ook sneller uit. Het is daarom verstandig om veel water te drinken en om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Daarnaast herstelt je huid ook sneller. Wel zo fijn!

Tip 3: Neem een koude douche

Een koude of lauwe douche helpt om de huid te verkoelen en pijn te verminderen, vooral wanneer je net uit de zon komt. Daarnaast kan ook een icepack gewikkeld in een doek voor verlichting zorgen op de avond zelf.

Tip 4: Behandel de pijn als nodig

Wanneer je veel last hebt van de pijn op je huid, kan je een pijnstiller zoals paracetamol nemen om de pijn te verminderen.

Tip 5: Blijf uit de directe zon

Wanneer je huid verbrand is door de zon, is het verstandig om uit de zon te blijven. Op de avond zelf, maar ook de dagen erna wanneer je huid nog rood is. Ga direct zonlicht uit de weg tot de verbranding volledig is genezen. Soms kan dit wel enkele dagen duren, dus wees wel geduldig. Zorg ervoor dat je tot die tijd je huid bedekt met kleding (ook in het zwembad), je je goed blijft insmeren met zonnebrandcrème en dat je in de schaduw blijft.

Tip 6: Laat je huid zo veel mogelijk met rust

Een verbrande huid kan voor jeuk, pijn of zelfs blaren zorgen, en dat is vervelend. Om ervoor te zorgen dat je huid zo goed mogelijk kan herstellen, is het belangrijk om niet te krabben aan de verbrande huid. Wanneer de huid kapot gaat, kan dit namelijk sneller tot infecties leiden.

Heb je blaren op de verbrande huid? Laat de blaren dan heel en prik ze niet open. Ook dit vergroot de kans op infecties. Dr. Daniel Kadouch geeft aan: “Als je je ernstig zorgen maakt over de verbrande huid en de blaren, dan is mijn advies om een huisarts te bellen of bij een huisartsenpost langs te gaan voor advies.

Tip 7: Voorkom een verbrande huid met zonnebrandcrème

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Smeer je huid daarom altijd in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30) voordat je in de zon gaat. Daarnaast is het verstandig om niet de zon in te gaan tijdens de piekuren (tussen 12.00 en 15.00 uur) en om beschermende (UV-werende) kleding te dragen, inclusief pet en zonnebril.

Hoe lang duurt een verbrande huid?

Hoe lang je huid verbrand blijft, ligt eraan hoe ernstig de huid verbrand is. We spreken dan van een eerste- of tweedegraads verbranding. Daarnaast kan ook de leeftijd een rol spelen; zo geneest de huid ouderen vaak langzamer.Meestal is de verbranding binnen een paar dagen tot een week verdwenen. Om ervoor te zorgen dat je huid sneller herstelt, is het verstandig om uit de zon te blijven, aftersun te smeren en veel water te drinken.

Eerstegraads verbranding door de zon

  • Dit is de meest milde vorm van verbranding. 
  • De huid is rood, het jeukt, is pijnlijk en voelt heet aan.
  • De pijn is meestal binnen 2-3 dagen verdwenen.
  • De roodheid verdwijnt vaak binnen een week.

Tweedegraads verbranding door de zon

  • Dit is de een ernstige vorm van verbranding van de zon
  • De huid is rood, pijnlijk, gezwollen en er kunnen blaren ontstaan.
  • De pijn kan heel hevig zijn.
  • Genezing kan ongeveer 2 tot 3 weken duren. 

Wat helpt tegen zonnebrandpijn?

Wat je kan doen om de pijn van zonnebrand te stillen, is het slikken van een pijnstiller. Neem een paracetamol of ibuprofen als je veel pijn hebt. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken en kan je aftersun smeren om je huid te verkoelen en kalmeren.

Krijg je koorts of een ziek gevoel van de verbrande huid? Of vermindert de pijn niet met de pijnstillers? Dan kan het verstandig zijn om langs de huisarts te gaan.

Verklein de kans op huidkanker, gebruik zonnebrandcrème

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met huidkanker. Met Zilveren Kruis willen we mensen daarom helpen om zich beter te beschermen. Want, hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker wordt. Dit doen we door het makkelijk beschikbaar stellen van gratis zonnebrandcrème bij onze smeerpalen. Op maar liefst 120 locaties in Nederland vind je deze smeerpalen: bij stranden, festivals en recreatiegebieden.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Kan je verbranden onder de zonnebank?

Ontdek de gevolgen en de gevaren van de zonnebank met de antwoorden van een dermatoloog Leer hoe je veilig kan zonnen om huidkanker te voorkomen.
""

Wat doet aftersun? 5 tips voor het behandelen van een verbrande huid

Hoe werkt aftersun? En verder bespreken we tips voor het behandelen van een verbrande huid en hoe lang aftersun goed blijft.