Drs Leenarts legt uit: zo bescherm je je huid in het avondzonnetje. Antwoord op deze en 4 andere veelgestelde vragen

Interview
20-09-2023
3 minuten lezen
Is iedere 2 à 3 uur opnieuw insmeren ook nodig als je deels binnen hebt gezeten? Genieten van het avondzonnetje: is insmeren dan nog nodig? En hoe zit het nu precies met insmeren van een donkerder huidtype? Drs Leenarts weet als dermatoloog hoe je je huid het best beschermt tegen de zon. Deze zomer geeft ze antwoord op al jouw vragen rondom smeren.
2 vrienden in de avondzon smeren elkaar in

Drs Leenarts beantwoordt jullie ingestuurde vragen

1. Opnieuw smeren staat er vaak. Ik heb het idee dat de eerdere laag zonnebrandcrème de opname van een nieuwe laag zonnebrandcrème tegenhoudt, zeker als ik zweet. Moet ik eerst de oude laag eraf wassen of gewoon dubbelop smeren?

Je kunt bij het aanbrengen van een nieuwe laag zonnebrandcrème het product over de reeds aangebrachte zonnebrandcrème heen aanbrengen. Dat is geen enkel probleem. Als je het fijn vindt om de huid te wassen met bijvoorbeeld water kan dit ook, maar dit is zeker niet per se nodig. Wanneer je veel zweet kan het fijn zijn om de huid eerst droog te maken, voordat je een nieuwe laag zonnebrandcrème aanbrengt. Voor een optimale zonbescherming breng je zonnebrandcrème iedere 2 à 3 uur aan. Hierbij is het ook belangrijk dat je voldoende zonnebrandcrème smeert.

2. Is het nodig om je na 18.00 uur nog in te smeren of is de uv-straling dan minimaal?

Dit ligt aan de uv-index, ofwel de sterkte van de zon op dat moment. Deze kan erg verschillen door onder andere de locatie en het jaargetijde (zomer of winter). Wanneer de uv-index 3 of hoger is, is het advies je huid te beschermen tegen de zon. De uv-index kun je vinden in een weer app.

3. Vaak wordt gezegd dat insmeren niet nodig als je een donkere huid hebt. Maar is dat wel zo?

Bij een donkerder huidtype verbrandt de huid minder snel dan een (zeer) licht huidtype, maar de huid kan alsnog verbranden. Wanneer je een donkere huidskleur hebt kun je eventueel een SPF30 of SPF15 aanbrengen om de huid te beschermen tegen uv-straling. Maar uiteraard kun je ook een SPF50 aanbrengen. Het allerbelangrijkste is dat je ruim en regelmatig smeert (iedere 2 à 3 uur).

4. Ik smeerde me laatst in de avond na het douchen in met aftersuncrème, en daarna gingen we nog in het avondzonnetje zitten. Iemand zei toen dat je met aftersuncrème op juist sneller verbrandt dan zonder iets. Klopt dat?

Een aftersuncrème kan niet zomaar de huid sneller laten verbranden. Maar je kunt wel in de 'avondzon' verbranden. Wanneer je niet zeker weet of je de huid moet beschermen met een zonbescherming om zonverbranding te voorkomen kun je de uv-index controleren. De uv-index vertelt hoe krachtig de zon is op dat moment. Vanaf een uv-index 3 is het verstandig je de huid beschermen met een zonbescherming. Je kunt de uv-index gemakkelijk vinden via een weer app.

5. Soms heb ik net mijn gezicht ingesmeerd en blijf ik toch opeens thuis. Stel je voor dat ik dan een uurtje later alsnog naar buiten ga, heb ik dan toch een uur van mijn 2 à 3 uur durende zonnebescherming 'opgebruikt' of gaat de teller echt pas lopen wanneer je buiten in de zon bent?

Wanneer je een zonbescherming aanbrengt ben je vanaf dat moment 2 à 3 uur beschermd tegen zonnestraling. Na deze tijd neemt de mate van bescherming af door onder andere wrijving en zweten. Belangrijk is om 2 à 3 uur na het aanbrengen van de zonnebrandcrème de zonbescherming opnieuw aan te brengen voor een optimale bescherming. Dus ook als je binnen hebt gezeten kun je om er zeker van te zijn een extra laag smeren.

Drs Marjolein Leenarts ontwikkelt no-nonsense huidverzorging

Drs Leenarts

Drs Leenarts

Dermatoloog

Ook een vraag voor dermatoloog Drs Leenarts?

Heb je een vraag over zonbescherming en wil je deze stellen aan een expert? Dat kan! Stel jouw vraag via het formulier op onze website. En misschien lees je binnenkort het antwoord!

Stuur jouw vraag in